Att få en trilogi antagen

Kunde inte låta bli att engagera mig lite i diskussionen på Amandas blogg, där hon bjudit in till frågor om skrivandet och att få klart ett manus och bli antagen osv. Frågan är hur man säljer in en fantasy-trilogi till ett förlag. Maria har skrivit ett bra svar här. Och det kändes ju rätt relevant för mig också att svara på eftersom jag ursprungligen har planerat en bokserie.

Så här kommenterade jag:

Precis det har jag också fått tänka på. Skrivit med tanke på trilogi och nämnde också det i följebrevet, men mycket kortfattat. Manuset antogs ju men har nog redigerats så att boken kan stå för sig själv. Det är en balansgång, men samtidigt: första boken måste ju vara så bra att den inte bara bäddar för fortsättning men också lockar läsaren vidare. Det är kanske också i förlagets intresse att hitta en författare som planerar framåt? Men då måste som sagt ettan ha potential…

Och

Kan ju precisera lite att bara första boken är antagen, och att förlaget dessutom tyckte att det kan vara bra att få läsarreaktioner före man går vidare med en tvåa och trea. I skrivande stund vet jag inte ännu om det alls ska stå att det kan komma efterföljare till ”ettan” :)

Så jag skrev nog i följebrevet att jag planerade uppföljare. Men det var bara två tre rader. Det kunde förlaget dock inte binda sig till, men ”ettan” ansåg de ändå att kunde utvecklas till en fristående bok. Och som Maria skriver så är det en annan sak med del två och tre, de behöver sen inte vara fristående mer, bara ettan måste kunna vara det.

Just nu vet jag inte egentligen hur jag ska fortsätta efter Bildbindaren (men har en grov synopsis). Kan bli en tvåa, en trea… Jag känner nog att jag inte kan släppa mina huvudpersoner riktigt än. Deras historier har inte berättats färdigt. Och har också en större berättelse i bakgrunden som bara börjar i Bildbindaren. Också den historien har rätt att skrivas. Men jag börjar inte på det förrän boken är ute och jag får lite respons. Och det får jag vänta på något halvår ännu… vågar inte tänka så långt, ska ju åtminstone språkredigera texten ännu. Och dessutom får jag en ny redaktör nu… Och så är det illustrationerna att göra klart. De är på god väg. Alldeles snart får jag respons på dem också. Pust.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s