I want konsthistoria

Nästa vecka ska jag börja undervisa igen, och ska börja med konstens historia från franska revolutionen ungefär. Kunde inte låta bli att bifoga lite inspiration åt studenterna i påminnelsen om kursstarten för att vi ska komma in i rätt stämning på föreläsningen:

Hoppas de inte blir alltför peppade bara, kommer nog inte att ta med bakelser och sidenskor eller små söta hundar till föreläsningen, utan massor av bilder… men Marie Antoinette kommer nog att figurera en del, så helt falsk reklam är det inte.

Igår var jag dessutom på forskarsemi och blev väldigt peppad av det också. Det som jag insåg (igen) var att också en avhandlingstext kan vara dramatisk. Också vetenskapligt skrivande är berättande, och ska, bör fånga läsarens uppmärksamhet. Det fick gårdagens seminariehållare fram bra, för jag blev väldigt intresserad av hennes ämne, trots att det är långt från mitt. Det här ska jag jobba med i dag, fundera lite på mitt berättande i avhandlingen. Mitt eget ämne är underligt saftigt och kontroversiellt SAMTIDIGT som det riskerar att bli urtrist (statistik, organisationer, hallå!). Jag vill inte vara skyldig till att producera något som ingen orkar läsa. Tänker ju på lite samma grej med Bildbindaren (jag återkommer till hur redigeringen går senare, just nu väntar jag på redaktörens kommentarer, vilket är ett väldigt avslappnande skede).

Berättande alltså. Det känns som kärnan av allt. Och jag vet att det upprepas överallt nu att man ska ha en story på alla ställen, reklam ska vara storytelling och det ena och det andra ska säljas med narrativ osv osv in absurdum. Men i det jag håller på med så råkar det faktiskt vara centralt. När jag kom på det så blev jag lite nykär i konsthistoria igen. Där finns det smaskiga historier, allt från gräddbakelser till giljotinering.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s