Mera ungdomsdystopi

För övrigt läste jag färdigt Hungerspelen igår (slukade alltså). Visst, gripande story (tävlingsmallen), och intressanta huvudpersoner och spännande. Intressant grepp att skriva i första person presens…

Men det som störde mig från början var att situationen verkade lite lite smått överdriven. Ok visst, det finns fascistiska stater som kontrollerar sina medborgare och summarisk avrättar politiskt obekväma människor, och visst kunde det väl vara möjligt att USA blir så avmoraliserat att man vill se folk döda varandra på TV, och ännu saftigare att det är barn… men just den aspekten… jag har lite lite svårt att tro att ett samhälle skulle gå med på det… att revolten inte skulle komma direkt… att lagstiftning skulle ändras så att det blir möjligt att slumpmässigt plocka ut folk och tvinga dem att döda varandra… det känns lite svårt att tänka sig. Men visst, det är efter en katastrof, det är efter en enorm omställning som orsakar extrema skillnader i livsstil och möjligheter, så kanske… kanske det kunde vara möjligt. Men ändå, så tycker jag att det är lite krystat. Har månne författaren sett Battle Royale och sedan försökt hitta på ett samhälle där ett sådant scenario är trovärdigt och integrerat? Tycker att hon liksom lyckas till 75 % med det… Måste googla lite och läsa intervjuer nu tror jag…

4 thoughts on “Mera ungdomsdystopi

  1. Jag rycktes med så totalt i första boken att jag struntade i att läsa kritiskt – jag tyckte att berättelsen fungerade så bra att allt övrigt var oviktigt. Däremot hade jag vissa problem med tvåan och trean, de var inte alls lika medryckande.
    (Vill du komma och se filmen med mig? Jag är antagligen på väg nån gång nästa vecka.)

    • Jo jag läste ju också klart den med stort nöje, storyn var väl uppbyggd, tydlig och hade det där att man vet ju vad som ska komma, men ändå så vet man inte riktigt… och bara man struntade i att reflektera på världen alltför mycket så var den ju mycket gripande… oj oj månne jag klarar tvåan/trean då… OCH JO! Vill komma och se den med dig!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s