Tarmrapport

Den som är ointresserad av mina tarmar kan skippa det här inlägget! Jag behöver dock skriva av mig lite (och här på min blogg har jag bestämt att man får skriva om pinsamma kroppsdelar, alla kroppsdelar är lika fina!).

Positivt: all is well in the tarm. Den såg faktiskt friskare ut nu än vad den gjort på 10 år. Inget spår av inflammation. Hurra! Ska fortsätta äta anti-inflammatorisk kost (undvika mjölk, vitt mjöl, vitt socker och äta mer grönt, nötter, frön, rätt fett osv., smör hör till rätt fett här också… har iofs ätit smör istället för margarin i några år nu). Bröt mot sockerförbudet direkt dock: måste äta lite choklad. Men sen blir det honung, agave, eller ”indiansocker” när behovet för sött kommer. Men jag vägrar bli fanatisk dietist och vara rädd för viss mat, huvudsaken är ju vad man äter för det mesta, och inte var man stoppar i sig ibland.

Negativt: jag som hade tänkt att det skulle gå lika milt till som förut (bara lite obehag har det varit förut) fick mig en kalldusch då det denna gång gjorde ont som fan, fick skrika aj och knipa tag i sjukskötarens arm flera gånger (samtidigt som jag sa förlåt för att jag skrek… hur tänker man liksom, ursäkta för att jag ligger och skriker när ni pickar mig i magen man borde ju knipa ihop och ta det som en man, öh…). Kanske beror på att det var en annan läkare? Hur som helst känner jag mig smått mörbultad. Nu mår man ju bra då nyheterna var goda och man får äta igen. Ska försöka förtränga att jag måste göra det här med 2-3 års mellanrum. Nej det ska vi inte tänka på alls.

3 thoughts on “Tarmrapport

 1. Ha, tarm! JAG är intresserad av tarm :D och kan inte låta bli att kommentera.

  Grattis till att det såg bra ut! Men konstigt om det gjorde ont för min erfarenhet är:
  tarmen frisk=gör inte ont (bara obehagligt)
  tarmen sjuk=undersökningen gör ont

  Nåjo, men jag började bara fundera gällande kosten – hur strikt är du?
  Äter du inte just allt raffinerat socker och vitt mjöl? Hur lyckas du med det?! Och äter du medicin alltså?

  Jag har motsvarande undersökning i slutet av den här månaden…

  • Jag var också förvånad, det hade inte gjort ont förut, bara lite måttligt! Och då har jag gått tre gånger förut, alla gångerna med mycket till lite sjuk tarm.

   Med kosten: med mjölkfriheten lyckas jag vara mest strikt, men äter nog syrliga mjölkprodukter (ost, naturell yogurth). Vitt socker får jag nog i mig ibland, av det där dolda, typ i salladssåser, om man blir bjuden på någon sötsak osv. Men hemma har jag bytt ut det mot honung/agavesirap/indiansocker (om jag bakar t.ex.). Så det är inte helt 100 % sockerfritt. Vitt mjöl slinker med då jag i desperation äter någon smörgås, men om jag äter något med gluten i så är det rågbröd, eller fullkornsprodukter. Annars försöker jag undvika gluten och raffinerade mjölsorter. Kändes mycket bra första veckan då jag var mer strikt. Men sen har jag svårt med att vara fundamentalistdietist, t.ex. så äter jag det jag bjuds på, och orkar inte alltid hålla på glutenfrihet, för det är så enkelt med smörgås när man är hungrig…

   Äter minimidosen av medicinen (Asacol), och trots att jag missar en del gånger så verkar det inte störa tarmen så mycket… ibland har jag känslan av att jag kanske inte har sjukdomen mer… men så brukar jag oftast få lite mer besvär i juli-augusti av någon mystisk anledning, så man får ju se hur det blir i år…

   Lycka till med din undersökning! Hur ofta måste du gå? Jag ska nu tydligen gå med 2-3 års mellanrum… lite jobbig tanke, men å andra sidan bra att ha koll, man känner ju inte av vad som händer där inne alltid…

 2. Den där typens diet låter ju jättesund! Att ha en princip – men ändå kunna strunta friskt i den ibland. Jag borde också byta bort vitt mjöl och socker för jag vet av erfarenhet att jag mår bättre då. Men jag har inte orkat engagera mig i vad jag kunde ersätta det med för att få i mig samma mängd energi. Socker- och vittbrödstrejker har lett till att jag har gått ner för mycket i vikt (säger väl nåt om hur mycket sånt jag stoppar i mig..) och jag tröttnar fort på avokado, nötter och olivolja i megaportioner.. Men jag borde ju testa indiansocker och agavesirap!

  Jag har undersökningar med 2-3 års mellanrum (har haft det flera år) och undersökningarna uppskattar jag trots allt. Men phosphoralen..urk. Och det där då man börjar frysa..megaurk.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s