Prometheus alltså

Jag hade inte så hemskt höga förväntningar faktiskt. Men klart man hoppades på att det skulle vara en bra film. Tyvärr var den inte så bra. Mycket snyggt och bombastiskt förstås. Hade inga problem med varelserna, men tyckte de avslöjade hur skaparvarelserna ser ut lite väl tidigt i filmen. Man kunde ju ha byggt upp lite med spänning genom att inte visa allt direkt. Man roas nog, och det fanns passligt många chockscener. Tråkig var den inte.

Men alla de logiska felen. Onödig komplexitet. Papperstunna personer. Omotiverade och lösryckta dialoger och händelser. Häftiga dramatiska idéer som schabblas bort av för snabbt tempo. Dummystik och märkliga religiösa diskussioner som inte leder någonstans och inte passar i munnarna på figurerna. Suck. Manuset sög alltså. Har ju hört att det var en av manusförfattarna till serien Lost som var involverad. Förstår nu varför jag aldrig tyckt om Lost (sett typ halva första delen och tyckte serien verkade totalt imbecill, skulle ha varit slöseri med tid att se hela, ursäkta nu till alla som gillar den).

Sara lyfter fram flera av dumheterna i filmen. Själv tycker jag att det inte heller känns trovärdigt att placera händelserna c. 80 år in i framtiden. Jag har väldigt svårt att tro att människor skulle ha möjlighet att bygga androider som beter sig lika vackert som Michael Fassbender på så kort tid. Eller rymdskepp som kan ta oss till andra stjärnsystem. Kryosömn. Svävande bollar som kartlägger grottsystem. Osv. Så mer fantasy än sci-fi detta. Sara gillade Charlize Theron i filmen, men jag tycker också hennes figur var helt omotiverad. Visst spelade hon den så bra det gick, men som många andra roller så var den oerhört tunn.

Varför varför varför har det blivit så här. Man kan lägga massor av pengar på fotografi och effekter osv. men allt mindre omsorg läggs på manus, på själva berättandet. Explosioner och äckeleffekter kan inte ersätta ett bra drama. Var är dessa filmers hjärta och djup? Intelligensen liksom? Längtar efter dagen då berättandet hinner ikapp med tekniken.

2 thoughts on “Prometheus alltså

  1. Manusförfattare till filmer är ganska bortglömda överlag. Det tutas alltid ut vem som är regissören (och t.o.m. producenter), men väldigt sällan vem som skrivit manus. Trots att manuset har minst lika mycket att göra med hur bra en film blir som regin (och scenografi etc). Nu då jag vet att det var Damon Lindelöf som skrivit den, så förklarar det nog vad det var som kändes fel med den. Allt för spretande story hit och dit och saker som bara händer utan desto mera förklaring, precis som i Lost (vi gav upp i slutet av tredje säsongen).

    Jocki

    • Och det är säkert rätt sällan som alla delar i filmprocessen klaffar precis, finns det en svag länk någonstans så är det svårt att dölja det, hur bra de andra än är… synd bara att de lägger så mycket pengar på något och tror att publiken inte märker de svaga punkterna… detta hade ju potentialen att bli väldigt bra, det är ju det tragiska…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s