Tidigt bildexperiment till Bildbindaren

Såsat runt med mina webbplatser och bestämde mig för att använda min Flickr-sida som illustrationsportfolio. Laddade upp en drös gamla illustrationer där. Och hittade t.ex. den här bland mina mappar:

Den här hade jag med mig när jag träffade min förlagsredaktör första gången (det är olja på tjockt papper). Den föreställer en bifigurs hand och klänning. Hade först tänkt att jag ville göra oljemålningar som illustrationer till Bildbindaren (för att det passar tematiskt med handlingen!). Men stilen utvecklades bort från detta, när jag dessutom lärde mig att arbeta digitalt (vilket går MYCKET snabbare). Ändå är jag nöjd med den här bilden, så den får vara med i portfolion. Så är det, man provar sig fram, gör kanske något helt ok, men så passar det inte in i helheten, eller passar inte annars bara. Det uppstår en massa sidoprodukter som aldrig trycks eller når ända fram, ändå är dessa försök troligen mycket nödvändiga. Om man inte provar så kan man inte veta om det funkar… detsamma gäller skrivandet!

11 thoughts on “Tidigt bildexperiment till Bildbindaren

    • Åh ja! Har tänkt just på barnboksillustrationens ”guldålder” här. Och mycket inspiration av art nouveau och Gustav Klimt också… samma tidsperiod. Ska nog spara den här känslan till något sagoboksprojekt sen någon gång (drömmer om att få illustrera de klassiska sagorna nån gång, eller varför inte nordiska folksagor…)

  1. Vilket drömjobb det hade varit!! (och otroligt mycket glädje och energi jag får i mig när du skriver så, bra för boken som jag jobbar på nu, haha)

    Underfors hade säkert också gjort sig bra som grafisk novell… Men tror iofs att den når ut till fler läsare just så som den är. Har funderat på det här med grafiska noveller, vuxenserier, illustrerade böcker osv. gränserna mellan dem tycker jag är rätt konservativa, men tycker mig ha sett en ökning av rikligt illustrerade böcker också för äldre läsare… men främst verkar det vara en kostnadsfråga (åtminstone färgbilder är ju dyrare att trycka).

  2. Hej, fin! Jag håller på och läser Underfors just nu och får en massa bilder i huvudet. På ett sätt bäst så, läsarna styrs inte av bilderna utan får ha sin egen Alva, Nide Och Joel.

    • Helt sant det! Bilderna måste tillföra något nytt, tänker jag… Men funderar mycket på det nu med illustrationerna till bildbindaren. Vill inte styra för mycket heller, bilderna måste fördjupa stämningen, inte avslöja för mycket… En intressant balansgång.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s