Stor himmel, allt nära (och några ord om kreativitet)

Ur Little, big (John Crowley, 1981):

The sky had got big, you know, the way it does when it clears at last after a long rainy time, and everything looked near; the place the rainbow came down was near; and I wanted more than anything to go stand in it – and look up – and be covered with colors.

Detta är stället i boken då man bjuds in i det magiska.

Såg inte en regnbåge igår, men nog precis en sådan stor himmel efter långt regn.

Little, big är en fantastisk bok (och jag har bara läst 20 sidor… smakar på varje ord, drar ut på läsandet så mycket som möjligt). Undrar om den översatts till svenska? Det skulle vara en utmaning i varje fall. Språket är eget på ett sådant sätt att det kanske bara kan finnas på engelska. Men skulle vara intressant att se om någon lyckats översätta det.

Hörde också på en Writing Excuse-podcast igår, om det går att lära sig vara kreativ. Har aldrig själv försökt lära mig det. Men anser att det säkert går, samtidigt som jag tycker att det är en konstig inställning. För alla människor gör kreativa beslut hela tiden. Man kan kanske lära sig att vara kreativ på fler områden, eller på de områden man vill/behöver vara det. Men en sak håller jag med om i podcasten: att kreativitet är att lägga ihop två saker/idéer som redan finns, men tillsammans skapar de något nytt. Det är kanske omöjligt att hitta på något helt nytt (inget nytt under solen osv.), men saker kan kombineras och utföras på nya sätt. I dag morfade t.ex. några idéer jag haft i huvudet ihop, och pang! ett större projekt börjar se klarare ut, samtidigt som jag får kombinera fler saker jag vill göra i samma stora projekt.

Så ett tips: vad vill du göra? Är det massor av till synes olika saker, och det stressar dig att du inte kan göra dem alla, eller är det svårt att välja mellan dem? Bra. Lägg ihop dem och du har något nytt… Jag har själv sett gränser mellan vissa saker jag vill, men så plötsligt kom jag på att trycka ihop dem ändå. Det jag hittade på har just med litet och stort att göra, det är en grundläggande tematik, ett ramverk, som jag tänker hänga upp en del andra saker på, och sen göra på mitt eget sätt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s