Jenny 13 år

När jag var i 12-13-årsåldern älskade jag att rita katter.

En intressant minnesbild från sjuan i högstadiet: Klassens mobbare försöker hitta på något att reta mig för, och lägger märke till att jag ritar katter på teckningstimmen. Han plockade väl upp på det nördiga i detta, passionen för en sak och ansträngningen jag lade ner på något som andra dessutom uppskattade var ju något som måste tryckas ner. Så han tyckte det var lustigt att komma och visa mig en teckning han gjort på hängda katter. Jag minns bara att jag tittade lite oförstående på hans teckning och på honom.

Jaha?

Jag svarade nog inget. Men något måste jag ju ha känt, eftersom jag minns det. Men tror att jag hade ganska blandade känslor över detta. Förvirring över sättet han valde att retas. Det patetiska i hans försök, på något viss overkill, hade det inte räckt med lite ”häähää Jenny är dum och ful” eller något enklare och mycket mer sårande. Det här var ju bara lite märkligt och småsjukt. Tror nog att jag redan då förstod att inte bry mig om att någon retades för tecknandet, det var min grej, det gick inte att röra. Han kunde inte på något sätt få mig att känna att jag borde skämmas för att jag gillade att rita. Tror att jag mest blev irriterad på att han försökte vara överlägsen. Jag hatade maktspelet i högstadiet mest av allt. Sånt vill jag inte vara med om. Min passion för att teckna, läsa, skriva och lära mig gick inte att kväsa med någon härskarteknik. Känns som om detta är en lärdom som jag borde ha med mig i akademia nu… maktspelens högborg.

Så här såg förresten mina katteckningar ut 1991, när jag var 13 år. Hittade dem i Hyvinge på midsommaren:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s