Hur hinner du läsa?

Maija frågade efter Romans-inlägget hur jag hinner läsa så mycket, och hade faktiskt tänkt skriva ett inlägg om det temat, so here goes.

Jag hinner inte läsa mycket. Inte så mycket som jag borde eller vill. Läser med skräckblandad förtjusning ibland olika bokbloggar där de har listor på lästa böcker, och det kan röra sig om svindlande antal per år, typ 100-200 böcker, eller t.ex. 10 per månad (därför har jag ibland svårt att följa bokbloggare, för det börjar kännas som en prestation att läsa mycket, det gillar jag inte riktigt; men som informationskälla är de otroligt bra, korta recensioner av massor av böcker som inte annars nämns i dagstidningar t.ex.). Ända sedan högstadiet har jag haft lite mindervärdeskomplex av att inte klara av att läsa lika mycket som ”äkta bokmalar”. Men jag lägger mycket tid på annan ”kulturkonsumtion” också: se på bilder och konst, se på film, lyssna på musik osv. Böcker är en stor del av mitt liv, men inte den största eller viktigaste delen.

Jag bokför inte själv hur mycket jag läser (men började nyligen använda Goodreads, vi ska se om jag får lite bättre koll då…), mest kanske för att det skulle vara rätt patetiska siffror: om man räknar färdigt lästa böcker så rör det sig om typ 1-2 per månad (ibland inte ens en, ibland fler, beroende på läslust/tid). Men jag börjar på åtminstone 10-15 böcker per månad, kanske t.o.m. mer… Jag läser alltså massor av böcker samtidigt. Låter dem ligga, tar kanske upp dem igen senare, eller så blir de aldrig färdigt lästa. Men då har jag i varje fall lite koll på dem, vad de handlar om, hur de är skrivna osv. Därför lånar jag väldigt mycket på biblioteket, för annars skulle det bli för dyrt att hålla på och kolla böcker genom att köpa dem. Jag har travar av köpta böcker också som jag inte läst färdigt ännu.

Det är faktiskt lite stressande. Så mycket spännande och intressant och bra som jag inte kommer att hinna läsa. Livet är för kort. Men därför läser jag främst lustbetonat, men också i researchsyfte (och om boken då inte griper tag i mig så kan jag nöja mig med 20-30 sidor).

Men så här gör jag om jag verkligen behöver läsa färdigt en bok: har boken med mig hela tiden, läser direkt som det är möjligt, på toa, när jag väntar på kaffet/maten/kakorna i ugnen, när jag äter, när ungarna leker, när jag nattar (efter att barnet fått höra en saga, så kan jag bli och sitta bredvid sängen med en egen bok, det är så ljust nu på sommaren att man ser texten med ljuset utifrån, och sonen har nattlampa ibland), istället för att se på TV/film/nätet, när minstingen badar och jag vaktar… och får mest läst på veckoslut… Men så här intensivt kan jag bara läsa ibland, så då blir det den där ena boken per månad…

Igår var det Murakamis 1Q84 del ett som blev klar! Var fortfarande på läshumör så kom direkt in på del två i Hunger games-trilogin som legat och väntat på mig. Men jag kan ibland ha svårt att byta mellan böcker. Kan vara så drabbad av den jag läst att jag inte har lust att kasta mig in i nästa värld. Måste smälta det jag läst länge. Läser dessutom inte särskilt snabbt, men det beror på boken. Murakami smälter man igenom. Little, big av John Crowley måste jag läsa superlångsamt av någon anledning (krulligt vackert språk).

Ett annat bra tips: ljudböcker! Laddade just ner Daughter of Smoke and Bone på Audible och ska ta med den på promenader. Dessutom går det riktigt bra att lyssna på ljudböcker när jag jobbar med illustrationer, då håller jag mig faktiskt mer fokuserad på tecknandet! Önskar bara att mer arbetstid skulle vara tecknande så jag kunde lyssna på mer ljudböcker när jag jobbar, hehe.

Hur mycket hinner du läsa?

8 thoughts on “Hur hinner du läsa?

 1. Hinner? Jag tycker att det ska handla om lust. Det är väl det som bokbloggare ägnar sej åt. De har läslust i mängd. Bra det. Själv är jag en periodare. Ibland mycket och ibland mindre. Beror rätt mycket på vad som är på gång vid sidan om. Om man måste läsa nåt speciellt för nåt jobb och sånt. Som just nu så vräker jag i mig böcker för min läscirkel i höst samt Skriva skräck-kurs och för fantasykurs på våren. Men allt utgår från lust. Annars får det vara. Och så däremellan sånt som inte har med nåt annat att göra utan bara för att. Just nu alltså, läsperiod.

  • Absolut, lust är grundläggande! Jag är också periodare, som med det mesta i livet…

   Åhååå dina kurser låter spännande! Vem arrangerar dem?

 2. Före jag fick barn läste jag omkring en bok i veckan. Nu blir det inte alls så mycket. Mest läser jag på kvällarna då sonen somnat, han lägger sig ganska tidigt. Kanske det blir två böcker per månad eller så? Har lite dålig koll, förut förde jag bok över lästa böcker men nu glömmer jag jämt att skriva upp dem.

  • Barn tar onekligen bort en del lästid… försöker kompensera detta med att läsa högt åt dem, men det är ju inte lika avslappnande som att få vara ifred och läsa lite vuxnare böcker…

 3. Inte så mycket som jag skulle vilja, åtminstone inte vuxenböcker. Eftersom jag jobbar som barnbibliotekarie försöker jag plöja igenom så mycket barn- och ungdomslitteratur som möjligt, men det är inte riktigt samma sak när man gör det för jobbet, hur bra litteratur det än är.

  • Läser nog också en viss mängd barn-och ungdomslitteratur mer som research/jobb än av lust…

   Och det ligger något i det att man läser av ren lust och inte av plikt…

 4. Jag läser som ett tröskverk. Det skulle säkert ta längre tid om jag bara ägnade mig om svåra böcker, men mycket av det jag läser är amerikansk paranormal romance.

  Hittills i år har jag läst 87 böcker. Men jag har aldrig tidigare läst så mycket som jag har läst i år, 37 av dessa böcker läste jag under årets två första månader när vi var utomlands, resten efter. Sedan sex år tillbaka bokför jag allt jag läser, mycket för att jag sällan fäster mig vid författare och titlar utan koncentrerar mig på själva innehållet, och det blir svårt att tipsa folk eller gå tillbaka och se vilka skatter jag har råkat ramla över om jag inte minns titlar och författare. Jag har också just hittat Goodreads, verkar vara ett väldigt användbart verktyg för att hitta nya berättelser. Ofta kan jag bli riktigt inne i en berättelse som jag sedan, senare inser att inte var så bra, trots allt. Men man lär sig mycket av att läsa sådant man inte älskar till 100% också.

  • haha tröskverk!

   Ja det beror mycket på texten. Det är ju skönast att läsa sån text som går snabbt. Därför läser jag också helst ”underhållande” litteratur. Bäst är det ju när man hittar underhållande+lättläst+bra kvalitet-kombinationen. Det är vad jag strävar efter att skriva själv…

   Tycker absolut Murakami lyckas med det… Skriver tydligen en massa om honom nu… gillar inte allt han skrivit, men han är nu en av dem jag faktiskt orkat läsa fler böcker av…

   Och absolut är det bra att också läsa sådant som inte är bra, att fundera på varför ger ju massor av insikter (tänker på Marias roliga Auel-dissning :))

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s