Inspirerande blogginlägg om skapande

Jag brukar börja arbetsdagen med att läsa e-post, sen kolla mina favoritbloggar. Det är inte alltid helt vettigt att läsa bloggar först. Men just i dag råkade det komma två väldigt inspirerande och peppande texter. Mia skriver om att jämföra sitt eget skrivande med andras och att huvudsaken ändå är att våga lita på sin egen kreativa förmåga. Och Pernilla på Debutantbloggen skrev en fin text om att författaren vill bli odödlig med sina ord.

Båda dessa inlägg får mig att tänka på avhandlingsskrivandet. Jag kan lätt få prestationsångest av att se andras avhandlingar, och särskilt om de dessutom fått bra respons. Jag kan inte alls föreställa mig att jag skulle lyckas skriva något bra. Jag tvivlar mycket på min egen förmåga. Och så tappar man motivation och tröttnar. Men då får man komma ihåg att det knappast varit lätt för de andra att skriva heller, att alla har kriser och tvivlar. Man får lov att stänga ut alla de andra, och fokusera på sitt eget arbete. När man väl arbetar på sin egen text, så brukar det ändå lösa sig. När man gör det bästa man kan, så brukar det ändå bli rätt bra. Om man går i lås och inte gör något alls, ja då blir det inget alls av det.

När man forskar och skriver doktorsavhandling går man med i en lång tradition. Det är en tradition som går ut på att vetenskapen ska utvecklas, att vi ska få ny kunskap. Kunskapen kan kanske inte ses som kumulativ, alltså att utvecklingen alltid skulle innebära att man bygger på med nytt och det går hela tiden mot ett ”bättre” håll. Men varje forskare har en önskan att komma med sitt eget bidrag. Bakom detta ligger helt säkert en önskan om att få bli en smula odödlig; att spela en roll, att vara betydelsefull, att göra en skillnad, to matter. Det är en tydlig drivkraft både inom konst och vetenskap, två fenomen som jag inte tycker borde vara så separerade som de är idag. Jag jobbar i varje fall aktivt på att göra båda…

Hur som helst. Nu ska jag jobba på den där avhandlingen. Under veckoslutet tvivlade jag mycket, samtidigt som jag kände mig ganska avstressad. Så nu gäller det att dyka in i arbetet igen. Förhoppningsvis med mer skaparglädje än stress.

4 thoughts on “Inspirerande blogginlägg om skapande

  1. Glad att du gillade inlägget och tycker att du inte ska tvivla på dej själv i avhandlandet, för oroa dej inte, om det inte funkar brukar det ju nog komma nån som berättar det… Om inte förr så sen när man sitter där och ska försvara sej.

    • Nå just! Huuu… nä men så är det ju. Förbereder mig nu först på att ta emot kollegornas kritik på hösten. Små små steg ut i världen…

  2. Ja, man tvivlar. Man tappar, man vet varken ut eller in. Men så plötsligt lossnar det, man kan och det fungerar. Och det är det som är så fantastiskt! Och jag tror att det är viktigt att tvivla. En aning i alla fall.
    Kul att du gillade mitt inlägg. :) Och lycka till!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s