Redigeringsdag

Har varit duktig på förmiddagen och redigerat till sidan 80 där redaktören markerat ett ställe där jag omedvetet bytt från begränsat tredjepersonperspektiv (alltså jag vet inte om man kan skriva så på svenska man jag utövar frekvent hänsynslöst nyskapande av sammansatta ord här) till allvetande berättare. Ouch. Annars har jag varit konsekvent med mina perspektiv, men på det där ena stället ville jag plötsligt skapa en cliffhanger, och det gjorde jag genom att zooma ut till allvetande… så nu tar jag lunchpaus och begrundar.

Det här med redigering: det är kul att man kommer snabbt framåt i texten, men det är så många beslut att fatta. För många beslut för min lilla hjärna. Men tror att jag har löst en del problem. Borde kunna bli färdig med att behandla redaktörens kommentarer idag (sent idag). Sen ska jag skriva ut allt och läsa högt, för mig själv, för sonen är ju inte här nu. Men måste tänka mig att jag läser för ett barn. Förhoppningsvis fångar jag upp dålig rytm och dåligt dramatiskt berättande så.

En trevlig sak med högläsningen förresten: när jag har läst ur boken åt sonen har jag fått några av de mest tillfredsställande kommentarerna någonsin. Han har sett på mig med stora ögon och frågat ”Har du faktiskt skrivit en så här tjock bok? Helt själv?”. Och så har man riktigt sett hur han justerat något i sin uppfattning om mig, liksom tagit ett steg utåt och sett mig som en person – en person som kan göra fantastiska saker. Och hans ögon har varit fulla av beundran och stolthet över mig. Det är något av det finaste jag upplevt med honom. Barn kan vara stolta över sina föräldrar också. Och jag hoppas att det betyder något för honom att jag skrivit en bok, att han inser att man kan. Att han kan göra det han drömmer om. Och att man kan göra mycket med sin fantasi.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s