Bli den andre

Äntligen kom District 9 på tv igår. Missade den när den kom på bio, och maken såg den ensam då, så sen har jag inte lyckats se den. Men igår såg jag den alltså, och var väldigt positivt överraskad. Det roliga var att jag såg på den med ”dramatiskt berättande”-glasögonen, och tyckte verkligen att filmen funkade mycket bra. Det var välskrivet drama helt enkelt. Protagonisten är inledningsvis en rätt avskyvärd och patetisk typ, och man börjar snabbt önska att han ska genomgå en förändring. Han får snart ”gå i den andres skor”, en utveckling som är väldigt bra invävd i helheten. Man utnyttjar världsbygget och situationen maximalt och konsekvenserna är intressanta. När protagonisten går igenom vändpunkt 1 och 2 hoppade jag nästan i soffan av glädje av att han valde rätt.

District 9 är ett utmärkt exempel på hur SF kan ge ett nytt perspektiv på mänskligheten. Vi ordnar (tyvärr) upp oss i vi och dem, och filmen frågar vad som händer om utomjordiska varelser dyker upp som får ta rollen ”de andra”. Det ger ett intressant perspektiv på vårt beteende i verkligheten, och en ny tappning av temat med besökare från yttre rymden.

En annan observation. Filmen är producerad av Peter Jacksons filmbolag, och tyckte mig se en ådra av splatter och gore och en viss mörk humor i filmen (tänker på Jacksons Braindead t.ex.). Någon annan som sett den och har åsikter?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s