Daughter of Smoke and Bone

Bestämde mig för att läsa (lyssna på Audible) den här boken för att den verkade ha väldigt många tematiska likheter med Bildbindaren: att protagonisten tecknar och sysslar med konst främst. Visade sig finnas andra likheter också, t.ex. en viss typs varelser. Laini Taylors varelser var inte precis som mina, men det fanns likheter. Men annars är Daughter of Smoke and Bone inte alls som min bok. Handlingen är en helt annan, världarna är annorlunda, huvudpersonerna är inte heller lika alls. Så pust, jag har alltså inte skrivit en bok som redan finns (man har ju alltid en liten oro inom sig att man inte lyckas vara tillräckligt originell).

Till Taylors bok: det fanns fina drag och det fanns drag som störde mig (mycket). Först det fina: språket. Ah. Ljuvligt. Och varelserna, och beskrivningarna. Plus att den var proppfull med teman som jag också älskar (t.ex. dockteater och teckning). Men sen lite gnäll. Tycker inte att konstaspekten egentligen användes tillräckligt för handlingen. Tyckte inte att huvudpersonen Karous tecknarförmåga hade tillräckligt med konsekvenser… Sen var starten trög. Det tog lång tid till första vändpunkten, men då kom det igång ordentligt. Men sen följde små problem med att hålla uppe spänningen, och det fanns ställen då jag nästan slutade lyssna för det blev tråkigt igen. Dessa ställen var främst flashbacks, evinnerliga återblickar i tiden. Det var då jag somnade. Jag började fundera på om det inte skulle ha varit bättre att handlingen skrivits kronologiskt från början till slut… vad hade hänt då? Vissa spänningsmoment då huvudpersonen får veta sanningen t.ex. hade gått förlorade, men samtidigt så tror jag faktiskt att det också hade kunnat funka. Men det är inte min bok och den skrevs nu med alla dessa flashbacks.

Sen plågades figurerna av Mary Sue-komplex. De var lite för perfekta. De hade väldigt få brister, och då blir det faktiskt också lite tråkigt. Jag märkte t.ex. att jag började störa mig på att kärleksparet var så vackert (lite samma grej i Twilight där den vanligaste frasen tycktes vara ”he was achingly beautiful”, typ). Visst kan det vara trevligt att läsa om överlägsna vackra personer som önskeuppfyllande fantasi, men det saknar dramatisk spänning. Sammanfattningsvis så gillade jag ändå upplägget, och vill gärna höra hur historien fortsätter (det kommer en tvåa). Tycker att författaren lyckades fint med världsbygget, och jag är mest intresserad av vad som ska hända på det stora planet, när det gäller kulturernas krock. Och visst vore det fint om ”ängeln” och ”djävulen” (det här kan inte räknas som en spoiler, så står det i bokens första rader) fick varandra (men jag gissar att det kommer mer komplikationer ännu…).

En annan bra sak med boken: åh vad det kliar i fingrarna att få rita dessa figurer, en dröm för fan art alltså! Om man nu bara hade lite tid för det…

5 thoughts on “Daughter of Smoke and Bone

  1. Jag hade exakt samma funderingar kring det där med kronologin. Jag gillade inte upplägget som det var nu, boken tappade fokus vid de där återblickarna. Stämningen, världen och karaktärerna gillade jag däremot skarpt och det var de som gav mig den där känslan av att ha upptäckt något stort när jag läst den. Och följande dag kröp en gnagande känsla över mig av att allt ändå inte var så perfekt som det verkade.

    Jag hade också gärna sett mer konsekvenser av hennes konstskapande, nu användes det inte till något särskilt utan var bara en intressant detalj som fångade in en i början.

    Vi får diskutera boken om vi ses nån gång, det finns mycket intressant att peta i, men det är onödigt att göra det här på bloggen ifall nån vill läsa den…

    • Kul att vi verkar tycka lika. Alltid lite skönt att inse att man förstår och läser böcker på ett liknande sätt som någon annan. Då kan man ju inte ha helt fel i sin uppfattning av vad som är bra, tänker jag :)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s