Flyter, skummar

Har märkt att när jag skriver akademisk text så går det bäst om jag slår upp saker direkt i olika böcker och då samlas det högar av all min forskningslitteratur runt omkring mig som borgmurar av papper… Och skummar lite här, och lite där. Kommer ihåg att kolla en liten detalj i en annan bok, och skriva ner lite citat, och sen hoppar jag vidare till nästa tanke, och sen nästa. Skriver plötsligt en hel sida svammel, med lite utströdda pärlor av riktig insikt. Har man tur så hamnar man i flytet, man minns vad man gör och vad man ska skriva, man minns gamla texter man läst och vilka forskare som ska citeras här eller där, och så rullar det på. Eller så gör man misstaget att stanna upp och tänka ”nu går det ju bra”, och sen brister koncentrationen, man kollar sin e-post, man tittar in i facebook, man svara på något, kolla upp något annat och- … vad var det jag satt och jobbade med nu igen då? Och då just då brukar jag tänka, fan också jag borde läsa hela den här boken, jag vet ju ingenting om kulturekonomisk forskning (och det är kanske bara en halvsanning, men man lider ju av mindervärdeskomplex och oro för att inte veta tillräckligt), men jag har ju inte tid. Och sen väller alla tusen miljoner saker som man skulle kunna ta tag i över en och beslutsångesten tar vid, och handlingsförlamningen. Och sen om man lyckas hitta fokusen igen, om man har tur och väljer rätt sak att börja på nytt med kan kanske flytet komma tillbaka. Men oftast flyter jag bara en timme per dag högst. Resten av dagen är förvirring och ord som måste drivas fram med de mest komplicerade besvärjelser och svordomar.

Så är det. Ni måste ha förståelse. Visst man har hela ostörda dagar för avhandlingen, men det är ändå inte lätt att producera ”kunskap”.

2 thoughts on “Flyter, skummar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s