Ansvar (mitt eget och Alf Rehns)

Har tänkt mycket på ansvar den här veckan. Hela augusti egentligen. Köpte 10-tals nummer om Ansvar, och det fick mig att reflektera väldigt mycket över vad jag gör på universitetet. Man vill ofta gärna betona att universitetet är en plats för fritt tänkande (hur det sen ser ut i praktiken är en annan sak). Man är fri att välja vad man forskar om, och tankeverksamheten ska vara fri från tendenser, politik, ideologi osv. Universitetet ska vara en kreativ miljö. Men frihet innebär också ett enormt ansvar (det är väl typ världens äldsta tanke, men kanske vi inte säger det tillräckligt?). Man har ett ansvar att kommunicera till hela samhället t.ex. Eftersom samhället betalar för att människor ska kunna vistas i universitet, utbilda sig och tänka fritt, så har man ett ansvar att tänka på hur samhället kan ha nytta av den här verksamheten.

Nu fick jag just veta att Alf Rehn som arbetar på samma universitet som jag har blivit utnämnd till Finlands tredje främsta businesstänkare. Och då är min första tanke: Wow, vilken ansvar han har! Jag vet att Rehn talar mycket med businessvärlden och är en uppskattad föredragshållare. Och i dessa tider då ekonomiskt tänkande genomsyrar allt, kulturen, samhället, organisationer, ja allt, så är det ju verkligen företagsvärlden som håller i nycklarna för en bättre värld. Alltså en värld där vi har mindre ojämlikhet (som i leder till oroligheter och konflikter), där vi stoppar klimatförändringarna, där vi börjar tänka nedväxt istället för tillväxt (eller kanske balanserad tillvaro istället för ”växt”…), där gamla människor inte ligger i blöjor i timmar, där barn inte ses som enbart framtidens nya producenter, där vi börjar konsumera hållbart osvosv.

Jag följer Alf på Twitter faktiskt (och han följer mig). Tyckte mig se en gång att han nämnde ”grön ekonomi”. Men annars har jag ingen aning om vad han tänker på och vad han förmedlar till businessvärlden. Så snälla Alf, du kanske redan tar ansvar, jag hoppas det. Men du ska veta att det är många som tycker att läget är akut, och du har en möjlighet att påverka. Så här är mitt lilla öppna brev till dig… tala med företagsvärlden om vad girighet gör med världen. Hjälp dem att tänka kreativt, javisst! Men säg också åt dem att deras skapande krafter inte ska gå till att tänka ut hur de ska tjäna mer pengar åt sig själva eller investerare, utan till att göra det rätta för hela världen. För vi är ju sammankopplade nu, allihop. En gruvarbetare i Afrika är sammankopplad med mig genom min smarttelefon t.ex. Jag kan försöka ta mitt ansvar i vardagen, och i min forskning, men jag har inte alls lika mycket makt som du har nu, Alf. Det var bara det jag ville säga. Och grattis förstås!

Jag ska nog skriva lite mer om ansvar här snart. Till exempel på vad jag tycker borde förändras i universitetet för att vi verkligen ska kunna ta ansvar här…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s