Fittrevolt i Kulturtimmen i dag

Jag var nyss i svenska YLE här i Åbo och pratade med Sebastian Bergholm om Pussy Riot-fenomenet. Inslaget kommer i dag på Kulturtimmen! Och imorgon ska ju domen falla. På Const finns många intressanta länkar. Anna-Lena Laurén skrev en bra artikel igår. Och här finns ett av försvarstalen på engelska (eller closing statement som det heter på engelska, kanske inte samma som försvarstal).

Jag pratade om Pussy Riots handlingar som konst och relaterat till feministisk konsthistoria och performancetraditionen. Som alltid har jag ingen aning om det jag sa var vettigt, men samtalet löpte alldeles bra. Och det var skoj att prata om temat. Jag skrev ju faktiskt min magisteravhandling om konstnärliga provokationer, så det här var helt min grej, även om jag inte annars engagerat mig så mycket i just Pussy Riot.

Min åsikt är att det bästa med deras handlingar har varit att människor utanför Ryssland får viktig information om förhållandet mellan kyrka och stat där, och att deras rättssystem är helt absurt. Det är inte ett rättssystem, det är en charad. Men som Laurén skriver så har deras mycket viktiga och väl uttänkta budskap kanske inte riktigt nått fram i hemlandet, det samhälle de på riktigt vill förändra.

Som förälder så tycker jag ju också att det mest fruktansvärda med hela saken är att några av personerna som nu är häktade inte får träffa sina små barn. De har tagit stora risker och fått offra mycket för det här…

Uppdatering: Intervju med den fjärde medlemmen i aktionen finns på DN. Mycket belysande och intressant. Och sen kom jag ju på den där ena saken som jag tänkte jämföra Pussy Riot med: Guerilla girls… de har gorillamasker och gör aktioner mot konstvärldens sexism. Helt klart lite besläktade fenomen. Men det förblev nu osagt…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s