Tankearbete med kroppen

Har varit extremt trött hela veckan. Många orsaker. Helgen. Sonen som behöver tid och mycket stöd med att anpassa sig till skolan. Rådd på jobbet, renovering, stök. Något eller allt av detta ihop gav mig en huvudvärk som eskalerade på tisdag, var som värst på onsdag morgon, och inte ens Burana 600 bet på den. Försökte blogga ett par gånger men hann inte bli klar med inläggen, och har varit en zombie på kvällarna. Spänd i kroppen.

Igår behövde jag komma i balans igen för att klara av att skriva på avhandlingen. Så lyssnade på musik i mina hörlurar för att stänga ut resten av världen och satte upp post-its på baksidan av en hylla som jag har som vägg i mitt lilla hörn, för att se arbetet bättre framför mig. Det funkade bra. Och samtidigt började huvudvärken rinna av mig. Ibland tror jag att den kommer för att jag får ångest när jag inte lyckas prestera avhandlingstext. Det är en ond cirkel. Man kommer inte in i arbetet, får prestationsångest, får ont i kroppen, och det blir ännu svårare att komma in i skrivandet igen.

Men nu har jag ”boken” (vad ska jag kalla den nu då… avhandling är så torrt, kanske bok är lite skojigare) synlig med sin struktur här bakom ryggen och kan titta på den och få snabb koll på vad det är jag sysslar med. Man hinner glömma så snabbt. Vad arbetade jag med igår? Var ska jag fortsätta nu?

Jag känner mig optimitisk nog. Har hittat en struktur på texten som jag är ganska säker på att fungerar bra. En enkel, tydlig struktur. Och på det ramverket hänger jag upp ”köttet”. Och det bästa med strukturen jag har nu, är att den kommer från mig, från min kreativitet, och inte från någon mall som jag plockat upp någonstans. Äntligen känns det som om materialet och tankarna är mina egna, och inte flätor av citat och referenser som bara har som funktion att visa vad man har läst.

Men för att komma till den där egna texten (det som är ”mognadsprovet”) måste jag komma in i ett visst tillstånd. Nyfikenhet och lust ligger i grunden. Och dem tappar jag bort om jag har prestationsångest (eller är sjukt trött). Har tänkt mycket på detta under året. Hittat mina egna ”metoder”. Och denna vecka går det ut på att hitta rent kroppsliga fysiska sätt att komma in i arbetsflytet. Här är mina metoder: musik och röra mycket på mig i arbetsrummet, inte stelna till framför skärmen, kolla saker direkt ur böckerna som står i högar omkring mig, låta en viss tanke, ett visst tema styra skrivandet och sökandet av information och intressanta tankar av andra, flyta med tankarna, inte tvinga. Ibland måste man förstås tvinga sig att göra vissa saker, kolla fakta, eller skriva upp citat, eller läsa längre stycken. Men huvudsaken är att man inte stelnar till i arbetsstolen. Jag måste få med min kropp i det hela. Få blodet att flöda så att säga.

Men hursomhelst. Det blir lite glesare med uppdateringar. Måste flyta in i texten som ger mig motstånd. Det är för lätt att flyta ut i nätet och förlora tid.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s