Från ekonomiska män till SF-klassiker

Före jag loggar ur nätet inför veckoslutet (kommer att  vara borta från datorn… kanske jag mobilbloggar något snabbt men vi får se), så tänkte jag bara skriva om ett par böcker som är aktuella för mig den här veckan.

Fräste igenom Katrine Kielos Det enda könet för att få mig en lite mer populär vinkling på ekonomi. Boken har underrubriken: Varför du är förförd av den ekonomiske mannen och hur det förstör ditt liv och världsekonomin. Den var väldigt enkel att läsa. Och underhållande. Men ibland kanske lite onyanserad och tillspetsad (det blir ju mer underhållande då). Men hon tar upp många av de frågor som också är aktuella i min forskning, nämligen hur det ekonomiska tänkandet blivit hegemoniskt, och hur det påverkar uppfattningen om vissa yrken, i mitt fall konstnärssyrket. Könsaspekten är viktig eftersom kulturbranschen genomgått en sk. feminisering: fler kvinnor har kommit in i branschen och därmed har dess status sjunkit (och det finns inga pengar där mer, jag går inte djupare in på orsak och verkan och korrelation här nu). Kielos förklarar hur det kommer sig att kvinnor (generellt) inte förväntas bry sig om pengar, eller arbeta inom yrken där lönen inte är det viktigaste, och vad detta har för effekter på uppfattningen av världsekonomin. Teorin om den rationella, ekonomiska mannen är också intressant, eftersom jag ser honom spöka i många samhällsvetenskapliga teorier som jag använder. Så jag kommer att återkomma till Kielos bok, eftersom hon ger mig lite bättre förståelse för helheterna, och för hur jag ska tolka de ekonomiska teorierna. Så jag rekommenderar verkligen boken för alla dem som vill förstå det ekonomiska läget bättre idag och som är intresserade av ett bredare perspektiv på det hela som tar kön i beaktande.

Sen fick jag äntligen min ”credit” i Audible igår. Jag gick med för ett par månader sedan och har nu hunnit ladda ner tre böcker. Igår kväll laddade jag ner en SF-klassiker: Ender’s Game av Orson Scott Card. Jag har haft djupa fördomar mot den, pga att jag läste om författaren på nätet härom året och han verkade vara ganska asig som person. Men samtidigt så har jag vetat om att jag borde läsa Ender’s Game, för att den är så hyllad. Så igår lyssnade jag ungefär 45 minuter på den (samtidigt som jag nattade A, oh joy, det funkar!! man kan ha lampan släckt och bara ligga bredvid henne och hon har tråkigt så hon somnar och jag får läsa!). Och den är bra. Verkligt bra. I början i varje fall. Men jag börjar också misstänka att jag faktiskt har lättare att ”läsa” ljudböcker… det kräver liksom mindre ansträngning av mig. Jag kommer lättare in i handlingen, snabbare. Förstår bättre. Kanske jag är lite mer auditiv än jag trott. Dessutom så funkar det perfekt ihop med att rita (fast har inga ritjobb just nu). Så vi ska se hur snabbt jag kommer igenom den. 11 timmar. Sen kommer mer fullständig rapport! Någon annan som läst den?

7 thoughts on “Från ekonomiska män till SF-klassiker

 1. Jag undviker att ta reda på något om Orson Scott Card, jag ÄLSKAR hans böcker och vill inte förstöra det… Tycker speciellt mycket om Speaker for the Dead, fortsättningen till Ender’s Game. Sen har det gått inflation i Ender-böckerna och jag har inte orkat läsa alla. Jag tycker om hans Tales of Alvin Maker också, eftersom jag är svag för alternativ historia.

  • ja det var helt i misstag jag snubblade in på en besviken bokälskares blogg, men om boken är bra eller inte har kanske inte så mycket att göra med vad författaren sysslar med 20 år senare (eller hur gammal är den, 30 år?)… ska lyssna på Speaker for the dead sen också då! Jag gillar verkligen början på EG… sen får man ju se vad som händer…

 2. Usch, det är sorgligt att upptäcka dåliga sidor hos sina favoritförfattare. Jag börjar äntligen komma över min plötsliga aversion gentemot Fitzgerald (en av mina favoriter), vilket svin den mannen var! Men han skriver som en gud.

  Jag har länge tänkt börja med ljudböcker, lyssnar alltid på radio när jag promenerar. Men vet inte riktigt med vad jag ska börja. Har du några tips?

  • Jag tyckte att Atwoods Oryx and Crake var en väldigt bra ljudbok, men jag var inte lika förtjust i The Year of the Flood (som hör till samma story). Och den jag lyssnar på nu (Ender’s game) med många bra röster verkar mycket lovande. Också Gillian Flynns Gone Girl var bra som ljudbok med en man som läste Nicks perspektiv och en kvinna som läste Amys. Var helt trollbunden av den…

   Sen har jag inte hört så mycket klassiker, men har tänkt mig att jag ska börja plöja igenom äldre litteratur så här, eftersom det tycks vara lättare för mig…

 3. Jag lyssnar på podcasts i sängen bredvid sonen medan han somnar – men har seriöst övervägt det där med ljudböcker. Jag har bara tvekat inför Audible – tycker inte om att det är som en bokklubb och man prenumererar… I så fall skulle jag allra först välja Redshirts, uppläst av Wil Wheaton! (Annars är hans uppläsningar av hans egna böcker bra. Han har liksom extramaterial, snackar kring texterna, det är skoj.)

  • jag har stannat där för det blir en ganska stor rabatt på priset när man får en credit (ju dyrare bok desto mer sparar man, och Scott Card-boken var dyr, skulle kanske inte ha betalat för den annars)… får se hur länge jag blir kvar, men just nu känns det som om det funkar för mig (det är som en begränsad spotify, fast för böcker).

   Åh, bra tips, Wil Wheaton! Ska jag kolla in…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s