Tintingrejen

Om den här Tintingrejen

Jag kan förstå att man tycker det är obehagligt att läsa serier eller annan konst som uppvisar unkna stereotyper av olika sorters människor. Kan tänka mig en motsvarande situation där en populär bok t.ex. nedvärderar kvinnor, eller finländare, eller svenskspråkiga finländare (grupper jag hör till), och att jag kan bli upprörd av att läsa dem.

Lyssnade t.ex. på Bassoradio igår i bilen, och de spelade någon form av 90-talsrap (inte min favoritmusikstil, så ursäkta vet inte vad gruppen hette) där sångtexten löd ungefär så här: ”What are women good for? In the bedroom fucking and sucking, in the kitchen doing the dishes…” osv. detta är dåligt citerat, minns inte sångtexten exakt, men ni fattar. Men för min del får denna skiva tas in i musikbiblioteket, och någon så önskar. Sen har ju jag all rätt att tycka vad jag vill om den (obehag, vill kasta upp, bytte kanal efter att i misstro ha lyssnat färdigt, hörde jag verkligen texten rätt? Och så kom jag ihåg, att ja just det ja, det finns sån här musik också… så bra att man ibland påminns om varför man behöver vara feminist).

Men mitt huvudsakliga argument till varför man inte borde ta bort verk som Tintin ur biblioteket: för den visar vad man i väst har sett som självklart för bara några årtionden sedan, och det är viktigt att vi vet det. Det är viktigt att vi kommer ihåg hur rasism och sexism har varit integrerat i vår bild av oss själva och av omvärlden, och är en del av vår kulturhistoria. För om vi slutar läsa och glömmer, kan någon få för sig att säga att det aldrig var så. Och fråga: vad gnäller ni över, vi är ju jämlika nu, ingen är diskriminerad… och har aldrig varit det… kanske de säger. Så som man i vissa kretsar förnekar folkmordet under Andra världskriget, eller förnekar att västvärlden varit ett patriarkat (vi kan ju tvista om i vilken utsträckning den ännu är det), eller förnekar att européer sett ner på andra kulturer.

Och nu när jag skrivit denna lilla kommentar ser jag att de ändrat sig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s