Dagens gäst: Maria Turtschaninoff

I dag har jag den stora äran att ta emot en gäst på bloggturné! Maria Turtschaninoff är säkert bekant för de flesta som läser den här bloggen redan, så jag behöver kanske inte presentera henne så ingående… kan ju nämna att vi faktiskt gått på samma gymnasium, men i olika klasser, och misstänker att Maria inte minns mig från den tiden, hehe. Men vi lärde känna varandra via bloggandet för kanske ett par år sedan, då Maria upptäckte att vi skulle bli författarkollegor och ges ut på samma förlag (i början hade jag t.o.m. samma redaktör som Maria). Vet inte om jag nämnt det förut, men en av orsakerna till att jag skickade mitt manus till Söderströms för länge sedan, var att de gav ut just Marias böcker, och därför ville jag ha samma redaktör som hon!

Maria är aktuell med en ny bok: Anaché.

Och i och med Marias besök här får jag chansen att fråga sådant som jag gärna själv vill diskutera med henne. So here goes:

– I Anaché finns en hel del nya ord på växter, djur och annat vardagligt i akkadernas kultur. Tycker du att det är svårt att dra gränsen för hur många sådana nya ord man kan hitta på, före det blir för svårt eller obegripligt?

Ja, det är en av de saker som är absolut svårast tycker jag. Jag vet att vana fantasyläsare sällan har problem med många obekanta ord, ens i början av en bok – de tycker tvärtom ofta om dem, eftersom de skapar stämning och ger en vink om hurudan världen ifråga är. Jag själv hör till den kategorin. Men jag vet att mina böcker når många som annars inte läser fantasy, och de känner sig ofta hindrade av alltför många obekanta ord – de kanske inte alltid ens förstår att de är påhittade, utan tror att de borde kunna dem och blir irriterade. Så balansen är mycket svår. Jag har fått en del hjälp av min redaktör på den punkten, och skalade bort antalet fantasyord på de första 30 sidorna.

– Finns det någon speciell inspirationskälla till Anachés och Arras länder, t.ex. annan fantasylitteratur, eller filmer eller länder i vår värld?

Inte direkt annan fantasylitteratur (jag är naturligtvis helt unik, höh höh), men i högsta grad dokumentärer, faktaböcker och reseskildringar. Mongoliet och Nordamerikas indianer är de främsta inspirationskällorna.

– Vilka fantasyförfattare (eller andra författare) är du själv nyfiken på just nu?

Karin Tidbeck! Jag har inte läst något av henne än, men en svensk författare som blivit blurbad av Ursula LeGuin kan jag inte annat än vara vansinnigt nyfiken på.

– Finns det teman i Anaché som du lade märke till först senare, efter att texten var färdig?

Ja, sedan då jag började få kommentarer av tidiga läsare, som min redaktör, min första läsare och min översättare. Jag hade till exempel inte tänkt på att familjevåld och mor-dotterrelationer är så starka teman som de är.

– Nu har du ju läst en del recensioner redan: hur känns det? Tycker du recensenterna förstod vad du ville säga?

Ja, och det är verkligen en fantastisk känsla. Inte bara att recensionerna varit positiva, utan just att de förstått.

– Jag tycker att det är helt tydligt att du vill säga något om vår verklighet genom dina berättelser i andra världar. Har du lärt dig något överraskande om dina egna värderingar samtidigt då du skrivit dina böcker?

Nja, kanske inte direkt men jag har börjat fundera över min egen syn på världen och alltet och hur allt hör samman på ett djupare plan. Jag har blivit nyfiken på string theory t.ex. (som jag alltså verkligen inte begriper något av, men det är spännande!). Jag har helt enkelt börjat tänka mer på vad jag egentligen tror och anser.

– Vad tycker du om de olika genrerna inom fantastiken? Skulle du t.ex. kunna tänka dig att skriva något som går mer mot science fiction-hållet, eller någon annan riktning? Eller tänker du alls på vilken genre du vill skriva i före du sätter igång?

Jag tänker nog inte i genre då jag skriver, men det är osannolikt att det någonsin blir scifi, eftersom jag inte alls läser science fiction. Fantasyn ligger mig mycket närmare hjärtat, men numera läser jag nog också alla möjliga sorters fantastik.

Tack Jenny för att jag fick besöka din blogg! Och lycka till med debuten!

Och Jenny tackar för besöket och lyckönskningen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s