Jag vann!

Igår validerade jag min bok i nanowrimo! Jag krystade ut slutet de här senaste dagarna, därför ingen blogg.

Det jobbiga var att jag kom till slutet av handlingen och hade då runt 45000 ord. Så vad göra?

Var tvungen att fylla i lite mer text i början och lite mer beskrivning här och där (utan Scrivener skulle det nog ha varit avsevärt svårare att göra det!). Märkte att det behövdes ett helt nytt kapitel ett. Men sen gjorde jag helt enkelt så att jag skrev en sorts epilog, alltså vad hände sen? Det blev mycket lite gestaltning där, och mer berättande, tyvärr. Men det kan man fixa senare.

Men så märkte jag hur den här texten kopplade ihop med den jag redan börjat på under våren. Jag insåg att nanowrimotexten är del ett i en serie. Och den jag börjat på förut är del två. Sen skrev jag ut synopsis på en del tre i serien i samma värld. Det lustiga är att den idén egentligen var den första jag kom på i samband med den här nya världen jag bygger på nu. Fyllde på ord i en ordlista. Den måste ännu utökas mycket. Så vet inte om mina sista ord var fusk (det blev sedan 52K), eftersom jag spillde över på del två och tre, men var ju tvungen att ta mig över 50000 på något vis, och det här var nu det mest nyttiga viset. Nano-texten kan inte bli bara 45000 ord sen, men den har en fullständig handling, med början, mitt och slut, alla viktiga karaktärer (även om jag tappar bort ett par, tre på vägen, massor av lösa trådar), viktiga platser och stora linjer. Ett skelett. Nu får allt vila, för känner mig lite förtärd. Ska gå i skrivide i december. Sen tar jag upp projektet igen på våren. Det finns nämligen en hel del problem att lösa. Men lösningar kommer inte alltid i skrivandet, utan kan komma när man vilar, drömmer, gör annat osv. Så jag satsar på att min hjärna jobbar vidare min min nya trilogi medan jag gör annat…

Men jag har nått så många fler mål än jag kunde hoppas på. Den nya världen blev tydligare. Har ett råmanus att arbeta på. Har insett att jag kan skriva snabbare än jag trott. Känner att jag vet var mina brister finns och vad jag behöver arbeta mer på. Viktigast av allt: jag har aldrig haft en så tydlig bild av en text som jag skrivit. Den känns inte alls som en helvetisk, grumlig labyrint. Utan jag ser problemen lysa i rött. Men jag ser också vad som är okej och fungerande. Och jag vet hur jag ska gå vidare.

Ja, och så:

Winner-120x240

6 thoughts on “Jag vann!

  1. GRATTIS JENNY! Jätteduktigt jobbat. Jag ser fram emot att få läsa slutresultatet (och jag väntar fortfarande på att få läsa Bildbindaren, har jobbat på den där adLibrisbeställningen i nästan två månader nu :) Men det är så många julklappar som ska beställas samtidigt!)

    • Tack! Och grattis till dig med!

      Åh, men låt mig leva i min illusion att scrivener gör livet lättare, har ju betalt för den… (jag brukar sen alltid flytta till word när det ska finslipas… och word funkar också bättre om man bara vill flödesskriva utan planering…)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s