Ett sätt att bygga upp en digital målning

Har nu gjort en snabb färgläggning av Axeki-skissen från igår kväll, och sparade den i skeden:

axeki_tutorial

Det som sker här är (i Photoshop CS3 och med Wacom Intuos):

1. Skannad skiss, utan behandling. Då hamnar bilden i ett lager som heter ”Background”. Gå till Layers och skapa en kopia (duplicate layer), så att du lösgör skissen och kan behandla den lättare. Ta bort färg (desaturate) och justera vid behov ljusstyrka och kontrast (med Levels). Ta bort skissen från bakgrunden (markera allt och delete t.ex.).

2. Lägg till en bakgrundsfärg. Då måste bakgrunden vara tom. Häll i passlig färg med Paint bucket. Jag valde åskblått för att det passar figuren…

Vid det här skedet lönar det sig redan att fundera på färgkartan. Jag googlade fram en målning på hav och stormhimmel (nu minns jag inte titeln på tavlan mer…), och på personer med den hudfärgen som jag behövde:

axekifärger

Sen kan man göra en färgpalett. Jag brukar spara referensbilder och palett i en skild bildfil. Om man har en pensel i Photoshop kan man trycka ner knappen ”alt” och det är ett snabbkommando för Eyedropper tool med vilken man kan plocka färger till penseln. Det kommandot sparar massor av tid när man sen vill måla och byta färger snabbt!

3. Jag har skapat två nya lager som heter ”ljus” och ”skugga” men man kan skapa vilka lager som helst, t.ex. ”hår”, ”hud” vad man än behöver. Ju fler lager, desto mer kontroll har du över misstag, lättare att ta bort om man inte målat allt i samma lager. Men med för många lager blir det omständigt och man kan bli förvirrad och blanda i hop och måla på fel ställe osv. Så en måttlig mängd lager är bra…

4. Här finns mer lager, ”himmel”, och så har jag kopierat skissen en gång till och suddat ut allt utom håret, som då alltså blir dubbelt och syns bättre. I den här bilden har jag valt att behålla blyertsskissen, genom att ändra skissens lager till ”Multiply” så syns andra lager igenom den. Lagren med färg måste vara på ”Normal” för att de ska synas och blandas rätt. Ibland tecknar jag om konturerna med svart på en skiss och tar bort blyertsversionen. Då blir det mer serietidningsaktigt. Man kan förstås också måla över konturlinjerna helt, och då blir det mer måleriskt.

5. Egentligen gillade jag version 4 väldigt mycket, men ville prova med att färglägga ögonen och ge klädesplagget mer färg. Mönstret är ett foto av en gammalt mongoliskt kakelmönster från runt 1900. Den är på 40 % opacitet, har en ändrad färgskala, och jag har suddat ut de delar av mönstret som är under hår, eller går utanför klädesplagget. Mönstret har förstås ett eget lager. Ögonen är det översta lagret. Men det finns massor av sätt att skilja åt olika element, och miljoner möjligheter med lagerordning, blandning osv. Här måste man pröva sig fram själv, och hitta sin egen teknik… Det finns inget sätt som är det enda rätta. Photoshop är ett extremt mångsidigt program, vilket förstås kan vara ett problem i början.

6. Petade vidare på hudfärgen. Men är inte helt nöjd. Skulle backa till den murrigare hudfärgen i version 4, om jag fortsatte bearbeta. Och det kommer jag nog att göra. Risken finns ofta att man målar för mycket, och förlorar något av det intressanta och råa som finns i början. Så den här bilden behöver ännu behandling. Jag återkommer med en färdig version när jag hunnit jobba vidare!

Och om Maria som hittat på Axeki har några åsikter om åt vilket håll man borde fortsätta här så tar jag gärna emot feedback!

Edit: Här finns samma bildserie i Flickr (och där kan man öppna dem större)

7 thoughts on “Ett sätt att bygga upp en digital målning

  1. Pingback: Tutorials | Jenny Wiik

  2. Intressant annars, att du öppnar upp hur du gör. Tycker som du bättre om bilden före mönstret, det blir lite för lindexreklamaktigt på något sätt med den mönstrade blusen. Trean tycker jag om mest. Har ännu Anache på hälft så Axekifiguren är ännu inte helt komplett för mig. Men är hon faktiskt så där lugn? Verkar mer som en upprörd och lynnig bitch i mitt huvud…

    • haha lindex! Men jag håller med, mönstret funkar inte riktigt, hon blir för snäll med det också…
      Jag tänkte ganska mycket på en berättelse om Axeki som möter en ung man (var det Anaché mamma som berättade den?)… så det här är nog före hon blir riktigt förbannad :)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s