Förkyldisar, hobbitar

Kallade just A lilla förkyldisen… konstiga saker man säger när man gullar med barnen. Men är alltså hemma med henne. Min egen hals var inte heller i bästa skick, men tror inte jag är sjuk. Undrar om det är något slags ålderdomstecken att man är torr och knarrig i halsen på vintermorgonen. Får numera också rinnande ögon av precis allt.

Igår var jag förresten på The Hobbit. Den hade både fina och lite för kitschiga sidor. Överlag var jag nöjd och förtrollad när jag kom ut ur biosalongen. Men har problem med 3D-glasögonen, får ont på näsan och i huvudet av dem (och 2D-versionen gick så sent på kvällen att det inte funkar för mig), och måste hålla upp dem halva filmen för att lätta på trycket. Det stör upplevelsen. Och det här med 48 bilder i minuten… juryn är ute när det gäller det… tyckte det var märkligt. För realistiskt, personer var för tydliga och rörde sig för snabbt. Känsla av digitalt spel. Men kanske det är en vanesak. Samtidigt var ju CGI-figurerna helt otroligt välgjorda, och där tror jag faktiskt att HFR bidrog till att göra helheten mer sömlös.

En annan tanke jag hade var att det händer lite väl ofta att något dyker upp precis i rätt tid och räddar allt (men det är ju en sorts sagologik). Deus ex machina kallas det väl. Och i en scen störde det mig att Bilbos svärd inte var blått trots att det fanns en enorm orch i närheten. Men längtar ändå efter att kunna visa den åt W. Han får vänta ett par år dock, det flög för mycket vätthuvuden och orcharmar i luften för att den är ok för en 7-åring.

Men nu alltså, ska försöka läsa lite forskningslitteratur bredvid henne:

sjuklingen

7 thoughts on “Förkyldisar, hobbitar

 1. Va, NÄR lyste svärdet inte blått?

  Håller helt med dig om de där jäkla 3D-glasögonen (skrev just exakt detsamma på min bloggg!). Och det där med Deus Ex machina stämmer – men sen när det riktigt gällde gjordeju Bilbo något själv också.

  • Jo det är sant han gjorde också egna val så det var inte bara styrt… och hans svärd lyste inte när de satt uppe i trädet på klippan, men när han kom ner började det lysa… kanske det var en fråga om avstånd, haha.

 2. Jag vet inte om det beror på 3D eller något annat, men när Thorin står vid Bilbos spis och flyttar på sig ser han så otroligt datoranimerad ut. Skulle också hellre ha sett filmen i 2D. Men i övrigt så älskade jag filmen!

  • tror att det var HFR-tekniken som var den största skurken när det gällde att få allt att se datoranimerat ut… men också 3D ger en artificiell känsla som Maria också skrev i sin blogg.
   Jag är nog också helt nöjd, kanhända att det blir ännu roligare att se den på DVD sen hemma, men ungarna och utan 3D :)

 3. Besserwisser jag rycker in och hävdar att deus ex machina framför allt gäller ifall det är en gud som räddar situationen. Men kan möjligen få tänjas till att även gälla väldigt snarlikt gudar, typ jättemagiska personer då. Men egentligen är det en gud som räddar situationen i ett nafs. Ba så ni vet. Over and out med know-it-all.

  • Åh kunskap, sånt vill jag ha!

   Kan Gandalf räknas som en Deus då… men det finns kanske något system i vad han kan, som att kalla till sig de där jätteörnarna med hjälp av fjärilar (förlåt om jag inte kan de rätta Tolkientermerna, jag är erkänt okunnig!), och klyva stenar, och höja sin röst…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s