Året 2012

Jag kan inte vänta till 11.1 med min årssammanfattning så den kommer nu!

2012 har varit väldigt händelserikt, främst vad gäller mitt jobb. Ungefär i klass med 2008 som var händelserikt när det gäller familj (köpte hus, gifte mig, var gravid och fick mitt andra barn, var på två begravningar och missade en begravning).

I början av året flyttade jag in på Arken efter att ha jobbat hemma i ett och ett halvt år. Jag var minst sagt inte så nöjd över det. Jag tycker förstås om att träffa andra människor på lunch och på kaffepauser, och diskutera forskning och universitetet på seminarier och möten, men… att byta arbetsrum innebär alltid en omstart, att sitta i ett rum med två andra innebär att man måste ägna energi åt det sociala (inget ont mot dem jag delat rum med, de är mycket trevliga människor), att få huvudvärk varje vecka av dålig luft i rummet tar tid och energi, att dras in i universitetets krisande är mer påtagligt när man vistas i dess fysiska rum, vilket förstås gör att man måste ägna tid och energi åt att handskas med det, att ta del av det sociala spelande som sker på en arbetsplats tar också energi och personligen tycker jag att det tar mer än det ger. Det är mycket annat också som jag ogillar med att jobba på Arken. Men det tar jag upp där och inte på bloggen. Allt detta har inneburit att skrivandet blivit allt viktigare: jag har helt enkelt varit tvungen att skriva mig igenom skiten. För att sen komma fram till det jag borde göra där: skriva på avhandlingen. Jag har troligen producerat mer dagbokstext det här året än någonsin tidigare, för annars hade jag inte klarat att skriva ens det lilla som sluligen hamnar i min avhandling.

Men jag skrev ju också annat än akademiskt: under 2012 gjorde jag färdigt min första fantasybok Bildbindaren! På våren gjorde jag främst omslagsbild och jobbade fram stilen för illustrationerna i inlagan. På sommaren redigerade jag de sista vändorna och gjorde färdigt bilderna. I september åkte boken i tryck, och i oktober fick jag den i handen.

Hur kändes det sen? Mest skönt. Men jag måste ta lite avstånd till boken också, se den kritiskt, lyssna på vad andra tycker. Nu är boken en bok bland andra, med undantaget att jag ser på den med en stark ömhet. Jag skulle inte vilja ändra något i den (jag kan inte, och kunde inte heller göra på något annat sätt). Du är som du är, och mamma älskar dig. Jag känner definitivt att jag kan skriva något bättre, men samtidigt så är ju den här första boken nödvändig, som en övning, som ett första steg ut på isen. Jag tror inte att isen sprack, men nog är den lite svag. Jag måste ta några steg till för att veta om det går att ta sig fram utan att falla ner i det kalla vattnet.

Men bland de bästa sakerna med att få ge ut en bok: att lära känna andra som skriver och illustrerar! Det känns som att ha kollegor, även om vi inte jobbar i samma hus. Det är att hitta människor som tänker på samma saker som en själv, som har samma målsättningar, även om alla förstås gör på sina egna sätt, och det är fantastiskt. Dessa människor är ett enormt stöd och så inspirerande! Maria och Mia, tack för nanowrimopeppen och alla fina ord och klokheter! Så roligt att lära känna Malin och snacka böcker! Fina Maija som debuterat precis före mig och som det varit enormt givande att prata illustration med (och tack för soffan ännu!) (jösses, heter alla något på M??)!! Och väldigt roligt att jobba ihop med Anna Friman på förlaget, hon är en helt fantastisk och briljant människa!

I Sverige finns också några fina författarbloggare som lämnat spår på min blogg (och på Twitter) och i mig: Manne Fagerlind, Janina Kastevik, Sara Bergmark Elfgren, Fredrik Persson och Terése (håller tummarna för att det kommer ett besked snart!). Jag har läst vissa bloggar som besatt: Simona Ahrnstedts t.ex., hon har verkligen inspirerat mig. Jag hoppas på att under det kommande året få lära känna dem jag mött under 2012 ännu bättre och att få lära känna ännu fler skapande människor, både på bloggen och utanför. Och hoppas det blir fler skrivretreater, förlagsfester och bokmässor!

Ska klistra ihop ett årskollage i bilder också! Och ett sammandrag av årets läsupplevelser måste jag nog också fixa! Men nu blir det här för långt så gott nytt år i förskott!

(PS. lite förändringar i bloggens utseende är också att vänta)

3 thoughts on “Året 2012

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s