Novellens särart?

I Mix-förlagets novelltävlingsutlysningar på facebook skriver de bland annat att det är fint om skribenten lyckas utnyttja eller utveckla novellens särart. Och det slog mig att jag inte tänkt så mycket på vad novellens särart är, annat än att det begränsade utrymmet kräver vissa saker: kompimerad handling, förtätat språk kanske, och att det ofta är en enskild händelse som presenteras, ofta med en enskild poäng. Men om man sedan talar om SF-novellen, vad är typiskt för den, och hur utvecklar man den?

Jag har inte läst så hemskt mycket noveller. Det senaste året har jag läst en del engelskspråkiga SF-noveller, och visst, de följer vissa mönster kanske, men sen har olika författare sina egna stilar. Enskilda noveller har sina specifika poänger (de noveller som jag inte alls gillat har ofta varit sådana att jag inte förstått poängen med dem, att saker blir hängande i luften, eller språket är tråkigt; de som varit bäst har haft en tydlig riktning och idé och varit stilistiskt mycket väl utvecklade och konsekventa).

Men om man ska utveckla formen så känns det som om man borde ha ett hum om ”nuläget”. Och det har jag inte egentligen… Så jag slänger ut min fråga på nätet! Vad är typiskt för noveller? Vad är typiskt för SF-noveller? Vad innebär en utveckling av novellformen för er?

Nåväl. Bara att tänka på det gav mig en del idéer vad gäller form och stil, så det var nyttigt att bara fundera på det (och skriva lite). Det känns ändå som om jag är enormt okunnig och egentligen bara famlar omkring med min halvfärdiga text. Men det går framåt på något vis ändå! Skriver man så händer det något.

2 thoughts on “Novellens särart?

  1. Snackade om noveller på min arbiskurs om kreativt skrivande och skulle väl framför allt säga att börja med att utnyttja novellens särart innan du utvecklar den. Novell är avskalat och mitt i handlingen. En skön form, läs många noveller, speciellt bra ifall man inte har så mycket tid att läsa en hel roman. Förutsatt att de är välskrivna förstås. Finns en hel del slipade novellister att titta närmare på. Och fantasy och scifi har en hel del såna samlingar att bjuda på.

    • jo har hittat fram till en del bra samlingar! Men det är ju mest på engelska… har du tips på bra fantasy/SF-noveller på svenska?

      Och det är ett bra råd att man först lär sig formen före man försöker utveckla den! Det säger alltid far min, att man måste kunna reglerna före man bryter mot den… (det irriterade mig alltid enormt mycket, men så är det nog).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s