Akademiskt skrivande fortsättning

Skrev färdigt mina sista uppgifter till fantasykursen. Den har varit mycket givande för mig. För det första har jag aldrig försökt skriva akademiskt om litteratur, och för det andra så har jag fått en del intressanta teorier från litteraturvetenskapen som jag har nytta av i konstvetenskapen. Så om man bara hinner och har lust så är det så otroligt vettigt att gå kurser från helt andra ämnen, och sedan se hur tankarna liksom korsbefruktas. Hehe.

Det som också slår mig: varför i hela fridens namn skriver jag avhandling om ekonomi och politik, när jag helt uppenbart älskar att gotta mig i analyser av konstnärliga verk (både texter och bilder)? Jag älskar det där att hitta kopplingar och symbolik och lägga till nya nivåer i läsningen/seendet. (Nu påstår jag inte att jag är 100 % nöjd med mina analyser till kursen. Det finns nog lite slött tänkande i dem också, men tyvärr kommer tidsbristen emot.)

Jag har tröttnat lite på det sociologiska perspektivet och har redan länge ogillat det stela och torra akademiska skrivandet som man förväntas syssla med i de platser jag befunnit mig i. Det här är förstås kopplat till förra inlägget som handlade om artikeln. Jag försökte vara lite… påhittig… i den, men misslyckades slutföra det (men så är frågan: kan en text någonsin vara ”färdig”??). Var ändå lite för rädd för att ta det hela vägen, och kompromissen blev inte bra. Igen: tidsbrist. Vi får se hur jag löser det…

Men alltså det här med att skriva mer kreativt än formbundet… tänk om man varit i en sådan akademisk miljö som uppmuntrat det. Jag vet att också akademisk text kan vara klar och tydlig och vacker på det sättet, det är ju min målsättning i avhandlingsskrivandet. Men suck. Jag är så trött på att försöka passa in i en färdig mall och försöka nå upp till olika krav och kriterier. Att jag alltid påstås skriva för ”pratigt” eller ”journalistiskt”. Att stöta huvudet mot diverse betongväggar. Att aldrig ha tid (ta tid) att bearbeta och utveckla texten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s