Meningsfiltret

Jag funderade redan förra våren på vad instagram gör med fotograferande och seende. Kom att tänka på att det finns något som påminner om förra sekelskiftet i det, men har svårt att lägga fingret på det.

I morgon (i min undervisning) tar jag t.ex. snabbt upp Les nabis (betyder profeterna på hebreiska), som var en konstnärsgrupp som brukar räknas till symbolisterna. Här är ett exempel av Pierre Bonnard:

bonnard

De försökte hitta andliga dimensioner eller symbolisk mening i vardagsscener. Det känns som om det är besläktat med vad man gör med instagram. Man blåser liv i vardagen, filtret (det visuella uttrycket) skapar en tolkning, och bilden representerar något meningsfullt i vardagen. Instagrambilderna är också identitetsskapande, man märker det när man instagrammar själv. Man kan inte lägga upp riktigt vad som helst, utan det måste passa den bild man har eller vill ge av sig själv. Samtidigt är instagrammandet för mig ett sätt att se en situation tydligare, men också ge den en ytterligare nivå – en meningsnivå. Jag vet inte vad jag är ute efter här riktigt, men något hos Bonnard fick mig bara att känna ett släktskap med hans försök att se vardagen… (och så får man ju lust att måla också! Instagram är bara så mycket snabbare och mindre material- och utrymmeskrävande).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s