Avund

Idag är jag väldigt avundsjuk på alla som a) har skrivtid och skrivflyt, b) är färdiga med sina doktorsavhandlingar, c) har tid att teckna och måla, d) arbetar på platser där det inte bara talas om inbesparing, budgetunderskott, nedskärningar eller stora förändringar som man inte vet något om.

När det gäller de tre första måste jag bara ha lite tålamod. Avund behöver inte alltid vara en destruktiv känsla, den visar på vad det är man själv vill. Och vet man vad man vill så vet man också vad man behöver göra. Det kan finnas kraft i det.

När det gäller punkt d. Ja-a. Det kanske inte finns sådana arbetsplatser förresten? Kanske det inte finns någon att vara avundsjuk på? Är det kris överallt?

Jag är mycket ambivalent inför förändringarna i universitetet. Å ena sidan skulle jag vilja hjälpa till på något sätt, inte vara så utomstående (vilket jag blir pga att jag inte är fast anställd), bidra med något – jag vet inte vad. Jag tycker inte att det nödvändigtvis är en dålig sak att man tvingas spara och förändra strukturer osv. Det kan leda till en förbättring (det MÅSTE leda till en förbättring). Till exempel vore det bra att skala bort byråkrati och komma till en diskussion om vad universitet egentligen ska göra. Så jag sympatiserar, jag har ett ideal och en vision för vad universitet kan vara. Men å andra sidan är jag alltså bara en tillfällig gäst. Så känns det både för att doktorander kanske inte har så mycket att säga till om när det kommer till beslutsfattande, och för att jag efter årsskiftet tänker satsa helt på litterärt skrivande och illustration.

Så jag flyter omkring… och försöker stänga ute bruset så att jag inte mer ska behöva vara avundsjuk på punkt b.

4 thoughts on “Avund

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s