Elektronikfria kvällar

Vi kommer att köra ett litet experiment hemma från och med imorgon. Det har varit lite väl mycket skärmhäng hemma hos oss hela våren (det gäller både vuxna och barn). Och vi ska prova vara elektronikfria hemma varannan vecka. På jobbet slipper jag ju inte dator, den är ju mitt arbetsverktyg. Vill inte heller sluta använda nätet förstås, nätet är socialt och fyllt av möjligheter och kreativitet. Men har börjat känna lite ångest av att fastna på nätet och kolla jobbmail osv på kvällen. Det stjäl tid som jag behöver för vila och familj och eget skapande. Dessutom borde ungarna vara mindre vid tv:n.

Så tar inte alls bloggpaus, nej. Men nästa vecka är bloggen förbjuden på kvällen. Så vi får se vad som händer… Ibland bloggar jag ju också på arbetstid om jag hinner.

Och ungarna går det knappast någon nöd på. A har återupptäckt cykeln. Och nyss satt de i en timme och tjöt av skratt åt teckningar och historier de gjorde på den här:

image

Klassisk leksak som verkligen används för fullt hos oss…

4 thoughts on “Elektronikfria kvällar

 1. Det är kanske något jag också borde göra, jag som hänger över datorn mest hela tiden. Men så är ju datorn för mig inte enbart ett arbetsredskap eller praktiskt vad gäller bankärenden, e-post, med mera.
  Jag har ingen teve och ingen separat stereo, så datorn får även fungera som filmvisare och musikmaskin. Och jag ser ganska mycket film.
  Bor dessutom ensam så jag hade inte kunnat fylla tiden med prat. Hade jag mer eller mindre apatiskt bara suttit och glott rakt ut då? Nej, då hade jag bara blivit rastlös och deppat till.
  Det hade fått bli mer läsande antagligen. I och för sig inte fel.
  Kanske skulle prova!

  • Om man inte har behov av att minska datoranvändande så är det knappast någon poäng :) För mig var det mest en känsla av att jag hänger där helt i onödan och fastnar + att jag stör mig på att jag läser och svarar på jobbmail på kvällen, när det inte finns någon orsak alls att göra det (och samtidigt ett sätt att motivera sonen att inte spela så mycket, det är ju bara rättvist om alla minskar sitt elektronikbruk samtidigt). Jag kan också lätt bli lite överväldigad av infoflödena. Men är en periodare, ibland vill jag suga åt mig allt på webben, ibland vill jag springa iväg och gömma mig och vara i fred och tänka egna tankar…

 2. Jo det förstås. Det har du helt rätt i. Men även om min Mac är såväl arbetsredskap, som ordbehandlare när jag skriver och rekreation, så kan jag även själv tycka ibland att jag sitter onödigt mycket. Så det kan vara en bra idé att åtminstone sätta ifrån sig datorn lite mer.
  Jag är också så där, med att vara väldigt aktiv till att vilja vara totalt ifred. Det har kanske att göra med att vi är kreativa, skapande personer?

 3. Pingback: Mish moosh maash | SivÖ

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s