Sälja böcker

Igår fick jag veta hur mycket Bildbindaren har sålt sedan slutet av oktober då den kom ut. Så himla mycket var det ju inte, och jag har inte kommit nära att producera ett plusresultat (eftersom man får förskottshonorar, och rojalties först efter att boken sålt mer än förskottet).

Det fick mig att tänka på det här med hur böcker säljer. Först tänkte jag: ah vad tråkigt, jag vill ju att boken ska sälja. Så klart drömmer man om att sälja, det kunde ju vara en förutsättning för att få fortsätta skriva. Man behöver ju pengar. Men sen tänkte jag också på att det ändå är ganska många som har köpt den och förhoppningsvis läst den. Enligt mina mått mätt är det ju otroligt att ens någon läst den. Dessutom så har ju inte boken marknadsförts så hemskt mycket eller aggressivt, av varken mig eller förlaget. Själv sysslar jag väl med någon form av långsamt uppbyggande av författaridentitet på nätet och genom att lära känna fler som skriver (och inte bara skriver, skapar olika former av konst och kultur). Jag ser det som en långsam, stabil process där jag skriver och bygger vidare. Jag bygger upp ett ”konstnärskap”, något hållbart, något som är ett helt liv, och inte bara en dagsslända. Framgång kommer och går. För vissa kanske den aldrig kommer, men det har inget att göra med min motivation att skriva och teckna.

Så råkade jag läsa denna SvD-artikel nyss som handlar om Hilary Mantel och hennes succé med boken Wolf Hall (inser att vi har den hemma, jag har börjat på den för länge sedan, men läste inte klart… verkligen dags att ta upp den igen!). Mantel debuterade 1985, och blev bästsäljande författare för fyra år sedan (enligt artikeln). Det finns säkert massor av bra författare som aldrig blir bästsäljare, men som ändå skrivit något av hög kvalitet (vad det nu sen är…). Det är ju det här paradoxala, spända förhållandet mellan försäljning och kvalitet som är så intressant. Konstfältet har i cirka 150 år sett ner på sådan konst som säljer bra. Kultureliten ser ner på massornas kulturkonsumtion. Det massorna vill ha är nästan per definition dåligt. Men nu sitter förlag och andra som distribuerar eller driver företagsverksamhet i konstfältet i en position där den ekonomiska vinsten är det ideal som genomsyrar hela samhället. Och dessa företag måste också gå runt.

Så man kan ju inte hjälpa att känna sig lite pressad, man borde ju sälja mycket böcker. Jag vill nu inte alls heller påstå att min bok är av strålande konstnärlig kvalitet (alltså jag lovar, jag är min egen värsta kritiker), man strävar ju efter att både skriva bra och läsas (sälja). Försäljningen är bara ett sätt att mäta framgång. Själv är jag väldigt nöjd med det jag åstadkommit med den första boken, den sitter liksom bra då det gäller de målsättningar jag har med mitt yrkesliv. Den öppnar dörrar för mig, samtidigt som jag ser den lite som ett ”examensarbete”. Nu vet jag hur det är att göra en bok, nu kan jag höja ribban lite igen och framför allt vet jag vad jag kan.

Det som man däremot inte ska slösa tid på är att försöka förutsäga vad som kommer att sälja. För det går inte. I artikeln upprepas detta om erotikgenrens boom, och artikelförfattaren skriver att den knappast kommer att hålla i sig för publiken vill ha nästa ”innovation”. Nu är ju erotisk litteratur inte något som är nytt. Snarare handlar det om att den sortens litteratur diskuterats mer av kritiker och kulturdebattörer pga att en viss bokserie sålt extremt mycket. Själv har jag inte läst de femtio nyanserna, för den verkar inte vara så bra, är inte heller så intresserad av den typens sexskildringar eller maktkonstellationer som finns i den. Och jag har en tendens att undvika hajpade böcker (har t.ex. inte ännu heller läst Da Vinci-koden trots att jag är konsthistoriker och kunde tänkas gilla bokens idé). Men jag är absolut ingen boksnobb, jag gillar ju snaskiga känslodrypande dramatiska episka sublima historier och orkar inte med intellektuella eller språkliga experiment (förlåt, det är bara inte min grej när det gäller skönlitteratur, andra får naturligtvis skriva precis vad de vill och det behövs olika typers litteratur med olika syften).

Nu blir det här för långt så pausar i resonemanget här. Ska fundera vidare på romance och säljande genrer i varje fall de närmaste dagarna, eftersom jag ska på kurs! Hah.

2 thoughts on “Sälja böcker

    • Japp, ingående rapportering kommer (eller så mycket man nu med gott samvete kan dela med sig av någon annans kurs)! Inte minst för att det är ett bra sätt att lära sig själv också: att berätta åt andra alltså :)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s