Våroffer

Yle Teema som är en fantastisk kanal hade tema på Våroffer igår förstås, eftersom det var 100 år sedan premiärvisningen. Såg en fin dokumentär som målade upp en bild av kultur och samhälle i Europa och Wien 1913. Flera konstnärer och modeskapare som jag tar upp i min undervisning flimrade förbi. Det är också en period som jag är fascinerad av. Eller egentligen fascineras jag av hela perioden 1880-talet till 1920-talet. Fin de Siècle, La Belle Epoque. En fascination som jag ruvar på för framtida drömprojekt…

Kom att tänka på att jag har ett barndomsminne kopplat till Våroffer. Vi hade en LP-skiva med den hemma (den finns säkert fortfarande hos föräldrarna), och på samma skiva fanns också Eldfågeln av Stravinsky. Jag brukade lyssna på den mycket. En delorsak var att omslaget var snyggt, med en illustration på två dansare. Väldigt fantasyaktig illustration… Det är som om det omslaget sammanfattar något av hur min egen smak är en blandning av det fin- och fulkulturella.

På Teema kom också filmen om Coco Chanel & Igor Stravinsky, som jag inte hade sett. Såg första halvan men kl 12 måste jag gå och lägga mig för fick sömnbristångest (skulle upp kl 7). Men alltså opening titles till den filmen var något av det mest magiska och vackra jag sett på länge! Blev alldeles trollbunden… Se här:

COCO CHANEL & IGOR STRAVINSKY – Opening Titles from David Tomaszewski on Vimeo.

Får ta och söka fram det där LP-omslaget nästa gång jag är i Hyvinge. Så länge får Pina Bauschs Våroffer duga som illustration:

Dansen! Läs mer här om dansen av Bausch.

En riktig konstbesatthets- och videopostningsdag i dag!

3 thoughts on “Våroffer

 1. Läste det här redan före lunch, men sedan har det kommit än det ena än det andra emellan. För jag tänkte ju svara ordentligt! Vad nu ordentligt kan vara. ;)

  Jag har sedan länge haft en faiblesse för samma tidsepok som du. Framför allt decennierna efter 1900. Med all den konst, litteratur, musik, kultur osv som då växte fram. Tänk om man hade kunnat få sitta på ett kafe i Wien och diskutera med Kafka! Möta Picasso och Braque och de andra målarna! Umgås med Gertrud Stein och mingla med filosofer och intellektuella! Ingen mer nämnd men ingen glömd.

  Tack för den där vídeosnutten med filminledningen. Jag blev helt hönsskinnsnopprig och vill VERKLIGEN se hela filmen. Måste försöka få tag på den. Njöt också av dansen sedan.

  • Roligt :)

   Ja det är en så spännande tid! Har du läst Gertrude Steins Alice B. Toklas självbiografi? Det var ett tag sedan jag läste den…

   • ÅÅÅÅåååå! Den fick jag tag på ett loppis för nån tid sen. Antagligen så länge sedan som förra våren nån gång. Sen hade den kommit bort sig här i bokhögarna.
    Men jag hittade den på en hylla så nu ska jag minsann läsa den. Nej, har inte gjort det tidigare.

    Har du sett ”Midnight in Paris?” En Woody Allen-film som utspelar sig i Paris och där huvudpersonen råkar komma tillbaka till just den tiden då de här personerna levde.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s