Vad jag lärt mig om romance som genre hittills

Okej, nu kommer ett försök att sammanfatta förra veckoslutets lärdomar. Jag var alltså på Sveriges (Nordens?) första kurs i att skriva romance! Vi är ju pionjärer!

Den som är känslig för att läsa diverse könsord varnas (de kommer mot slutet, no pun intended).

Here goes:

Romance är i likhet med fantasy ofta ett formulärstyrt litterärt grepp. Men det finns massor av olika formulär, och dessutom har en enorm och explosiv utveckling skett de senaste 10-15 åren på den engelskspråkiga marknaden, medan det i Norden fortfarande finns en väldigt begränsad syn på vad romance är och kan vara (finns säkert många förklaringar till det, varför har deckaren gått bättre här t.ex.?). Det finns så mycket mer än Harlekin så att säga, som jag själv faktiskt aldrig läst, och jag tycker personligen inget speciellt om de böckerna, gillar folk att läsa och skriva det så gillar de. Jag vägrar att vara snobbig i det här (how could I, haha).

Sammanfattningsvis handlar romance om ett kärleksförhållande som genomgår olika utvecklingsskeden och slutar lyckligt. Många känner säkert igen mallen: paret möts (ja det är nog alltid ett par, men det måste inte vara par av olika kön, och kanske någon snart skriver om polyförhållanden också…??) – attraktion uppstår – förhinder och problem – problemet löses – paret får varandra. Det ska handla om ”den stora kärleken”. Om det är folk som knullar runt och inte kan bestämma sig eller inte bryr sig är det inte romance utan kanske chic lit (som jag inte heller läst så mycket av så rätta mig om jag har fel) eller något annat.

I de flesta romanceböcker finns också ett mönster vad gäller det fysiska mötet mellan ”hjälten” och ”hjältinnan”, vissa förväntningar som läsaren har, dvs. vissa händelser som man inte kan missa eller schabbla bort, annars blir läsaren besviken (att välja genre är nämligen lite som att ingå ett kontrakt med läsaren). Igen, första mötet, första kyssen osv (måste jag skriva ut resten? Ja ok, jag skrev redan ut ordet knulla, men i romance är det ju passion och älskog osv)… Sen kan olika författare förstås bolla runt med dessa beståndsdelar. Ändra på ordningen. Chocka eller skapa spänningar och överraskningar genom att bryta mot mönstret.

Måste det finnas sex? Det kan vara allt från kyska blickar och hålla händerna till SM och piskor (gärna variation!). Författaren väljer själv vilken nivå hen är bekväm med.

Måste det sluta lyckligt? Vi omformulerar: slutet ska vara emotionellt tillfredsställande. Och jag håller till 100% med Simona som sa att det också måste finnas lite sälta, lite vemod, någon liten skärva av mörker. Den emotionella tillfredsställelsen blir djupare om det inte är så sockersött. Det måste ju kosta något att de får varandra (lite så där som magi måste kosta något i fantasy inser jag nu!).

Sen snackade vi ingående om en massa böcker, vad som funkar och vad som inte funkar. Vi pratade om research, och vikten av att spara den, och vara organiserad. Och som grädde på moset, en brainstormad lista på platser för älskog. För skriver man erotik får man nog ta och variera sig lite:

romancekurs

Eleverna antecknar ivrigt.

Vi kunde också konstatera på kursen att det svenska språket ibland känns torftigt eller problematiskt när det kommer till att beskriva intima scener. Man måste navigera mellan blomsterspråk (hans köttpåle och sånt) och kliniskt språk (hennes vagina och sånt). Jag återkommer till det här!

Och vill man fråga något så är det bara att skriva i kommentarerna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s