Debutantseminariet

Jag var alltså på Biskops-Arnös debutantseminarium i juni. Det var fyra fullspäckade dagar av textseminarier, föreläsningar och uppläsningar. Det viktigaste var ändå sammankomsten. Att en grupp (var vi 15-16 personer?) som debuterat under 2012 möttes och fick dela upplevelser, texter och tankar.

Jag var rätt nervös inför det faktiskt. För det första har jag aldrig haft ett textseminarium med en egen litterär halvfärdig text (jag har ju alltså aldrig gått någon längre författarutbildning eller skrivarskola, bara två kurser på ett par dagar), så jag visste inte vad det gick ut på. Jag föreställde mig förstås något slags mental giljotinering. För det andra var jag rädd för att presentera något så målgruppsinriktat som en SF-text för ungdomar. För trots att jag inte egentligen tänker så mycket på att texten ska vara en ungdomsbok – jag bara skriver så nu med denna idé, det funkar för mig – så var jag ändå rädd för att det skulle uppfattas som t.ex. kommersiellt eller banalt, eller inte lika intressant som allmän vuxen litteratur eller lyrik. Dessutom var jag livrädd för att läsa högt ur debutboken också. Det har hänt hemskt sällan, och då bara för barn.

Så jag kom dit med en demon av mindervärdeskomplex på axlarna.

SAMSUNG

En storm drog plötsligt över ön en dag

Det visade sig vara en totalt onödig oro. Som tur lät jag inte rädslorna stoppa mig från att vara med.

Biskops_arnö

Vi var mest i dessa två hus

Tvärtom var det en av de mest tillåtande och inspirerande miljöer jag varit i på länge. Förstås, hade man varit där längre och haft fler textseminarier skulle man ha hunnit bli mer kritisk och dissekera texterna noggrannare. Men det här mötet med andra skrivande och den uppmuntran som alla diskussioner och fantastiska föreläsningar innebar var precis vad jag behövde. Alltså, efter flera av föreläsningarna var jag helt yr av nya möjligheter och skaparlust.

Mitt rum

Så yr att man måste skriva lite emellanåt för att tänka klart (så klart med vinflaska på skrivbordet, och varför bädda sängen?)

Uppläsningen gick också fint. Eftersom jag läste upp den nya texten två gånger för en publik så kände jag dessutom att jag började hitta något av en röst. Jag har inte känt att jag har en förut, en uppläsningsröst. Har inte vetat hur det ”ska” vara, eller hur jag ska vara. Med övning kommer det. Man hittar något som känns rätt. Men då måste man pröva sig fram.

Jag är alldeles fylld av fina diskussioner, roliga händelser, ny kunskap, gemenskapskänsla och material för att jobba vidare. Så om ni har chansen, ta den, och åk dit! Det är en lång tradition, och hoppas att den fortsätter.

Undrar förresten om det var första gången som hela två SF-författare fanns på plats? Det känns i varje fall som om fantastiken är något som växer så det knakar (i varje fall har de en boom av fantasyförfattare på Island också!). Av naturliga skäl, för att en hel generation SF-läsare har blivit vuxna och vill skriva den typers texter och teman de fascineras av. Dessutom är gränserna mellan genrer, mellan det fina och det fula inte alls så obrytbara som man föreställer sig. Inte alls. Tvärtom är fältet vidöppet. Det är bara att skriva och ta för sig. De som skriver formar litteraturen. Och jag tror personligen att man kommer oerhört mycket längre med en tillåtande och öppen attityd (nyfikenheten!), än med en mission att skydda, bevara, forma något som man uppfattar som mera konstnärligt. Oftast handlar kampen om att skydda Litteraturen med stort L främst om att bevara maktpositioner.

SAMSUNG

På hemresan med båten var man ju helt överväldigad och vemodig. Stockholm flyter iväg igen. Alltid lämnar jag Stockholm.

SAMSUNG

Och till och med i våta båtdäck finns det något vackert

3 thoughts on “Debutantseminariet

  1. Vad kul! Och uppläsning övar man, bland annat också när man läser högt för barn hemma. Sen kan förstås lära sig grejer om rytm och ton och ord, men huvudsaken är ju att man vågar. Dessutom är det fantastiskt att få prova sin text på publik, för då får man genast respons.

    Och det där semit låter ju helt superbt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s