21301 and going strong

Så många ord har jag nu skrivit på Bok 2. Har ställt in målsättningar i Scrivener. Gissar på ett manus på 70000 ord för den här berättelsen, och ska nå upp till 1000 ord varje session. I dag har jag redan skrivit över 2000 ord så: wohoo! Har alltså ett fint flyt nu. Jag vet vad det beror på. Är på väg mot berättelsens första vändpunkt, som jag har en väldigt tydlig bild av. Sedan börjar akt 2. Och då händer det sådant som troligen kommer att ge mig grå hår igen… men jag vet ganska väl vart den andra akten är på väg den med (till vändpunkt 2 förstås, haha). Jag gillar att tänka i tre akter, det passar mig bra. Det här med två vändpunkter är också mycket användbart. Vändpunkterna handlar om att tvingas välja. Och sedan leva med konsekvenserna av valet i följande akt. Sen gäller det att fläta ihop berättelsen så att alla viktiga trådar har sina egna dramatiska kurvor. Nu bollar jag med två viktiga relationer och tre huvudpersoner, men sedan också med två ”personer” till som trasslar in sig i det hela. Dessa två sista ”personer” är en länk till miljön, de är miljön som karaktärer i princip…

Alltså detta hjälper mig så oerhört mycket att få skrivet varje dag:

SAMSUNG

Det är nog tävlingsmänniskan i mig som gillar det här sättet att skriva.

Det här projektet började med en spontan skrivövning jag gav mig själv för snart ett och ett halvt år sedan. Jag skrev helt fritt, utan någon tanke på vad som skulle komma, och ut kom en specifik scen med en karaktär med ett svårt uppdrag i en rätt hård och ödslig miljö. Idén utvecklades i mina anteckningsböcker under förra året (samtidigt som jag slutredigerade Bildbindaren och gjorde illustrationerna). På hösten skrev jag ett nanowrimomanus om en annan berättelse i samma värld. På våren hade jag kommit upp till c. 6000 ord på projektet som nu alltså är Bok 2, och slipade lite mer på de fem första sidorna och skickade dem till debutantseminariet i juni. Då strök jag t.ex. den där första scenen som jag hade improviserat fram ett år tidigare. Den behövdes inte mer, men intressanta saker hade vuxit fram omkring den. Och nu har jag skrivspurt i juli. Hoppas på att få ur mig ett första råmanus inom juli-augusti. Vad jag sen skriver på nanowrimo i år har jag faktiskt redan planer på… det blir nog på uppföljaren till Bildbindaren… den har nämligen långsamt tagit sig en allt tydligare form. Men jag släpper fram den på allvar i november.

Så. Det var lite om mina skrivplaner just nu! Vad sysslar du som orkat läsa det här inlägget med då?

6 thoughts on “21301 and going strong

  1. Jag sysslar med att vara förkyld. Igen. Orkar inte skriva eller ens läsa fiktion. Däremot läser jag Jane Austens brev. Mkt intressant.
    Lycka till med skrivandet!

  2. Scrivener låter som ett kul program. Kunde kanske vara värt att testa, då jag gillar att se hur saker och ting framskrider konkret. Sysslandet, eller skrivandet, består för tillfället av en SF/skräck(?)-novell-funderings-fallerallera som möjligen kunde bli nåt mer, återstår att se. :)

  3. Tack, det är alltid skönt att få lite pepp av andra skribenter. :) Har länge funderat på vad jag skulle kunna kalla skriverierna. ”Scribble” är ett ord som tilltalar mig så jag har talat om mina ”skribblingar” en god tid redan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s