Finlandssvensk fantastik?

Paneldiskussionen på fredag i Finncon som jag deltog i hade ”finlandssvensk fantastik” som tema. Här tror jag att vi sitter och väntar på att börja, väldigt mysigt:

janfinnconpanelcrop

Ben Roimola (moderator), jag, Mia Franck, Hannele Mikaela Taivassalo och Maria Turtschaninoff (foto Jan Jämsén)

Det är ju ett intressant tema det här med att utgå från sin egen språkliga/kulturella identitet och fundera på hur skrivandet passar in i det sammanhanget. Tror att vi alla var lite obekväma med att kategoriseras som finlandssvenska författare (utom kanske Maria, hehe), men så klart tvingas man på sätt och vis att fundera på varifrån och till vem man skriver när man hör till den här språkminoriteten i Finland. Mikaela sa att hon inte tänker så snävt när hon skriver, att hon förstås har en global publik i åtanke (eller 200-åriga odöda läsare; kolla in hennes bok Svulten så förstår ni). Kanhända är det så att om man skriver för barn och unga konfronteras man mer med identitetsfunderingarna, eftersom man redan snävat in sin tilltänka målgrupp enligt ålder? Jag vet inte, jag bara spekulerar… Men det är en annan evighetsdiskussion: hur tänker man på målgrupper när man skriver, och bör man tänka på det alls? Jag är lite kluven, men har i Bildbindarens fall tänkt ganska medvetet på målgruppen. Jag kunde inte bara skriva och se vad det blev, jag måste ha något mål och en tanke om vem jag skriver till. Olika författare gör och tänker på olika sätt – whatever works säger jag.

Före jag satte igång med Bildbindaren tänkte jag nog en del på vad som skulle ”löna sig” att skriva för att bli publicerad. Men jag insåg att jag fick släppa det. Man kan inte veta det, även om man förstås har en bild av vad andra publicerat, om vad som hyllas, vad som säljer osv. I Bildbindaren finns ett tema kring språk och identitet, men det blev så för att jag ville skriva om personer i det samhälle jag själv vuxit upp i och känner till bra. Det skulle vara ganska svårt att placera historien i en annan miljö, det skulle förstås gå, men kräva mer research. Sen tycker jag också att man på sätt och vis har ett ansvar att skriva på svenska i Finland för att det ska finnas ny och levande litteratur här.

Nästa bok jag skriver på utspelar sig i en sekundär värld, en helt främmande värld. Men så klart är texten präglad av att jag skriver på svenska i en viss kontext. Om jag får boken publicerad kommer läsaren troligen vara från samma kultur som jag. Om jag får boken ännu mer spridd (så klart önskar jag att det skulle bli möjligt) så kommer läsaren att vara från andra kulturer, MEN vi kommer ändå att ha något gemensamt, och det är att vi troligen känner till SF-genren och har en gemensam kontext genom den. Så att skriva SF, eller någon annan global genre är ett sätt att nå ut också. Att inte vara fast i sin egen kulturbubbla. Jag kan ju i varje fall drömma om att nå längre än den lilla finlandssvenska bubblan någon dag. Och jag vet ju redan att det finns några läsare i Sverige också…

Nu har jag bara skrapat lite på ytan av det här temat, som förstås är enormt och komplicerat. Det jag ännu kan säga är i varje fall att man inte ska låta funderingar kring kategorier/grupper/genrer/ideniteter begränsa en. Snarare finns det ju intressanta frågor att ta tag i, och kanske behandla i litteraturen. Att höra till olika grupper har både sina för- och nackdelar. Bäst att arbeta med det istället för mot det så att säga (även om motstånd förstås också kan skapa intressant konst).

Jag kommer säkert att återkomma till de olika diskussioner jag var med i eller lyssnade på under Finncon här på bloggen. Man är ju fylld av tankar och insikter nu! Till exempel var diskussionen om YA, alltså ungdomslitteratur eller crossover, väldigt intressant… och relevant eftersom det jag skriver nu har drag av ungdomsbok/crossover…

 

2 thoughts on “Finlandssvensk fantastik?

  1. Det var verkligen en intressant debatt. En av de bästa bland det finlandssvenska programmet. Även How Do We Read debatten va fascinerande och kommer säker upp i någon form i någon Rasecon träff ännu.

    • Ändå hann vi bara börja! Känns som om temat behöver diskuteras mycket mer… Tyckte också att Fantastik på båda sidorna av Östersjön var informativt… Ska skriva mer om den också!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s