Varför så få män som skriver SF i Svenskfinland?

Det var en fråga som aktualiserades då jag satt i panelen Finlandssvensk fantastik. Vi var ju alla av någorlunda kvinnligt kön i panelen (förutom moderatorn Ben), även om det igen är en kategorisering man gärna får grumla till enligt min åsikt. Men om vi nu i statistiska syften tar och delar upp människor i endast två kön för att synliggöra något som liknar strukturer.

Alltså. Av de finlandssvenska författarna så är en (liten?) majoritet kvinnor (men har ingen siffra på det, det är en gissning), och när det gäller barn- och ungdomslitteratur så är en förkrossande majoritet kvinnor. Och nu när det gäller fantasy, tycks kvinnor också dominera. De gånger jag varit i olika skrivsammanhang, kurser, skrivdagar osv. så är det nästan enbart kvinnor som deltar. Så för det första tycks den litterära världen generellt vara fylld med kvinnor, men gissar att om vi sedan ser på framgångsrika författare, sådana som säljer eller hyllas osv så kommer männen ikapp i mängd och framför allt status. Jag tycker att det fortfarande finns vissa fördelar med att vara man om man är författare: det är helt enkelt mer spännande med skrivande genialiska män, och det ser man i hur författare lyfts fram i media och i det litterära fältet. Så att kvinnor skulle dominera det litterära fältet kan vi nog inte säga, även om de är i majoritet i antal. Men det här skulle nog kräva en mer noggrann studie, så allt jag skriver här är bara baserat på hur jag själv uppfattar det litterära fältet för tillfället.

Science fiction har länge varit associerat till mäns intressen, även om det säkert alltid funnits kvinnor som varit intresserade. Och i dagens läge har vi en hel debatt på gång som handlar om att lyfta fram ”geek girls” och att validera kvinnors intresse för ”nördkultur”. Men inom fantastiken finns strukturer som är associerade till könsidentitet, t.ex. är en vanlig stereotyp den att kvinnor gillar fantasy och män gillar science fiction. Det här har säkert sin förklaring i den långa traditionen av att förknippa män och manlighet med teknologi, uppfinningar, vetenskaplig utveckling och upptäckande av det nya osv. Medan kvinnors intressen associeras till något ”mjukare”, sagolikt, gulligt kanske, flummigt kanske. (Jag slänger ur mig alla klichéer här nu, bare with me).

Men det finns lite intressanta undantag i Svenskfinland när det gäller fantastik. Vi har en viss tradition av fantasy t.ex. i Tove Jansson och Irmelin Sandman-Lilius. Den har varit starkt förknippad till barnlitteraturen. Och allt som har med barn att göra är som bekant strakt förknippat till kvinnorollen. Samtidigt är litteraturen en av de mest dominerande kulturformerna i Svenskfinland pga språkpolitik. Det finns starka ekonomiska, politiska och kulturella krafter som stöder skrivande på svenska i Finland. Dessa krafter finns i organisationskulturen, t.ex. i fonderna som vi som bekant är så privilegierade att ha.

Intressant nog har jag också sett en klar uppgång i barnlitteraturens status de senaste 10-15 åren. När det gäller barnboksillustration till exempel så har den en så gott som lika hög, om inte högre, status som den traditionella bildkonsten. Obs! Detta gäller Svenskfinland. Ser vi på Finland i stort gäller det nog inte, och ser vi på Sverige gäller det nog inte alls.

Så. I Svenskfinland har vi en association mellan barnlitteratur, fantasy, och kvinnliga författare + att dessa har fått möjligheter att komma fram pga goda ekonomiska tider runt 2000 (då fondernas kapital ökade avsevärt, mycket tack vare Nokias framgångar).

Är inte detta rätt intressant?

Så var är nu männen (som är intresserade av sf och nördkultur)? Jag kastar fram en gissning. De använder sitt kreativa kapital på sådant som för tillfället är ännu mer dominerande än litteratur i kulturfältet: utveckling av produkter som har med digital teknologi att göra, utveckling av mer kommersiella konstformer som t.ex. spel. De sysslar med sådant som drar in pengar och som innebär konkurrens i en miljö som domineras av män, dvs framgångar i den miljön är mer värda än framgångar i den kvinnligt dominerade kultursektorn. Vad säger ni om den analysen? Det här är en analys som fokuserar på maktstrukturer och kön, och den är klumpig och onyanserad. Men något ligger det ändå i det tycker jag… Just nu funderar jag mycket på hur SF-kulturen och gamer-kulturen hänger ihop t.ex.

Men sen så finns det ju faktiskt män som skriver fantastik också, t.ex. Kaj Korkea-ahos senaste bok har fantasyinslag, Stefan Nyman som vann en tävling med Anna är online, och Jan Jämsén som skriver sånglyrik för Finntroll!

Jag tror att sf i svenskfinland också är ett så litet fenomen att det är svårt att generalisera kring det. Det är så få som skriver att det liksom inte är så statistiskt signifikant om det just nu är fler kvinnor som publicerat böcker.

4 thoughts on “Varför så få män som skriver SF i Svenskfinland?

  1. Och så beror det på hur man vill definiera fantasy. Att om vi inkluderar magisk realism eller nåt annat lite ”fint” så kan du ju få lägga till nåra namn.

  2. Det här var faktiskt en fråga som jag hade på min lista över saker som kunde tas upp under diskussionen, men som vi då inte hann fram till. En mycket intressant fråga!

    Personligen tror jag att en viktig del i svaret ligger i just det du skriver i slutet av ditt inlägg, att svenskfinland är så litet. Jag har jobbat med Enhörningen (www.enhorningen.net) sedan medlet av 1980-talet och långa tider kändes det som om jag var mer eller mindre helt ensam i svenskfinland med mitt fantastikintresse. Andra finlandssvenska sf- och fantasyfans har dykt upp under åren, en här och en annan där, men aldrig har vi ju varit någon stor massa. Dessutom är största delen av dem man kommit i kontakt med naturligtvis intresserade endast av att läsa (eller på annat sätt konsumera) fantastik. Så är det ju överallt: det finns en massa fans, men endast en liten del av dem är intresserade av att skapa något (t.ex. tidningar, evenemang som Finncon eller böcker/berättelser). Problemet med oss finlandssvenskar är att vi är så få; om man t.ex. jämför med hela landets befolkning och kommer fram till att vi har en handfull finskspråkiga manliga författare som skriver science fiction i bokform och sedan räknar med samma procent av den finlandssvenska befolkningen kommer vi säkert till en siffra som ligger nära noll.

    Det kanske helt enkelt inte existerar några sf-skrivande män i svenskfinland just nu? Fast det vet vi ju att det gör, för Otto Donner fick ju tredje pris i Arvid Mörne-tävlingen i år med en science fiction-novell (http://www.enhorningen.net/Forum/index.php/topic,903.0.html), och nog har ju Enhörningen publicerat noveller av manliga finlandssvenska skribenter (både i papperstidningen och på webben), men jag tror helt enkelt inte att de sf-skrivande männen är så många.

    Jag tror inte heller att de män som kunde tänkas skriva science fiction har valt att i stället hålla på med något ”som innebär konkurrens i en miljö som domineras av män”, som du skriver. Jag tror att om man vill skriva, om man vill skapa en berättelse, så gör man det. Jag personligen tror inte att konkurrens kommer med i den ekvationen, inte åtminstone då man har den där berättelsen som vill ut från ens huvud. Sedan är det ju en annan sak att ens berättelse kanske hamnar i konkurrenssituation med andra berättelser i diverse tävlingar eller hos förlagen, men det är ju en annan sak.

    • Tack det var en mycket kompletterande kommentar! Jo jag är inte helt övertygad själv heller om att den sista tanken jag hade där om konkurrens osv är riktig. De som vill skriva sf skriver (eller berättar på andra sätt, t.ex. rollspel finns ju också!)… Och sen var det väldigt bra att du lyfte fram att ordna evenemang, redigera tidskrifter/antologier också innebär att skapa (rum för SF att frodas t.ex.). Det är viktigt att minnas.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s