Mens

Nu har jag äntligen lyckats lyssna på Liv Strömqvists sommarprat (orkar inte länka, alla kan säkert hitta det på P1), och temat var något jag också gått och funderat aktivt på ett tag. Mens alltså.

Fick veta en ny sak i hennes fantastiska prat, att mens troligen är förknippat med ordet tabu. Igår skrev jag en scen i Bok 2 där mens har en mycket viktig roll, och den information som jag fick i Strömqvists prat var precis vad jag behövde höra. Måste göra lite mer research tror jag på egen hand. Till exempel var det spännande att höra detta om hur kvinnor kopplar menstruationen till olika sinnestillstånd, och hur detta påverkar skapandet. Själv saknar jag just nu min normala mens, har haft hormonspiral i snart fem år och tänker faktiskt inte lägga in någon ny när den åker ut (något jag är rätt rädd för, för det gjorde så jävla ont att lägga in den): för jag vill känna cyklerna i kroppen. Spiralen har gjort den normala cykeln alldeles virrig, kan inte förutspå när eller vad som kommer ur mig (mycket opraktiskt), och det oroar mig. Även om jag annars är sådan att jag får mensvärk, så har jag hellre det än totalt överraskande sporadiska hugg i magen. Den här frikopplingen från ens egen kropps normala tillstånd var också orsaken till att jag bara åt p-piller i ett år: jag var inte mig själv med dem. Jag blev nedstämd och oinspirerad (och olustig) av p-piller. Hormonspiralen har ingen inverkan på lust eller energi, men den tar bort något som jag ändå vill ha kontakt med.

Har också tvekat inför att skriva om dessa saker, för det är ju lite privat att tala om sina preventivmedel. Men mens har jag faktiskt inga som helst problem med att ta upp nu. Annat var det förstås i tonåren när det bara var fyllt med skam (som Strömqvist också berättar om i sitt prat). Minns särskilt detta med att ha bindor i ryggsäcken i skolan, och hur någon pojke på klassen såg det och rev ut den och hånade mig. Då skämdes man ju bara. Önskar att det hade varit annorlunda, att jag bara ryckt på axlarna och sagt än sen då? Min kropp funkar, det är väl fint?

Nyligen var den en twittrare (Matilda Flodin) som skrev hur hon tvekar att skriva vardagligt om mens i Twitter. Man är rädd för att folk ska tycka att det är lite för mycket information, att det är äckligt eller löjligt att ta upp osv.

Strömqvist säger något så viktigt i programmet: att tänk om mens hade fått ta plats i konsten på samma sätt som andra livsviktiga fenomen fått plats i männens konst. Tänk om mens nu bara kunde vara både en vardaglig sak och en stor sak samtidigt, och att vi kunde få tala om vilket inflytande menstruation har på livet. Mens är ju lika viktigt och intressant som livet och döden. Precis lika privat och allmänt som livet och döden.

Den här bilden av Judy Chicago brukar jag förresten alltid inleda med i min kurs i Genus och konsthistoria (bilden härifrån):

2.judy_red_flag

Den heter Red flag.

4 thoughts on “Mens

  1. bra skrivet! det är onödigt att mens är ett sådant tabu (om män hade mens skulle det dessutom garanterat finnas alla möjliga mirakelmetoder mot alla de besvär mensen för många är förbunden med; pga detta är jag alltid skitsur när jag har mens, tänker på allt bra läkarvetenskapen kunde ägna sig åt). Strömquist-programmet gillade jag skarpt.

    • Ja alltså fan! Jag tänker också på preventivmedel, hur det antas att det är kvinnan som ska hälla i sig hormoner eller stoppa in grejer för att det inte ska bli barn… och hur man förväntas acceptera ganska allvarliga biverkningar (t.ex. så kan man ju faktiskt få blodpropp av p-piller, för att inte tala om hur man blir en apatisk degklump av dem). Det är väl en av många svallvågor av det där kristna och patriarkala att man ska dels skämmas för kroppen och dessutom ha ont som straff för någon saga om Eva, eller vad det nu var som gjorde att kvinnan ska blöda och föda i smärta (min bibelkunskap är lite rostig).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s