Ilmiö-festivalen

Var alltså  på musikfestival hela dagen igår med min gamla kompis som varit på besök över veckoslutet (hon bor annars i Dar es-Salaam så man ser henne inte så ofta). Träffade massor av andra vänner och bekanta och fick en riktigt hemtrevlig känsla, Åbo är en så fantastisk sommarstad.

Ilmiö har ordnats sedan 2009 och är en mindre festival där det också finns mycket annan konst än bara musikartister, t.ex. performancekonst och installationer och poetry slam (fast den missade jag). Det bästa var nog att upptäcka en massa spännande finsk musik som jag aldrig hört talas om förut, men nu förstås måste lyssna mer på.

nieminen_litmanen_ilmio

Nieminen & Litmanen var väldigt skoj! Särskilt låten Leo Jokela Rides Again.

Kiila. Awesome. Folkinspirerad rock, fick Fleet Foxes-vibbar.

deathhawks1_ilmio

Death Hawks från Tammerfors. Väldig The Doors, men med elektroniska inslag. Mycket skön spelning… vinden i håret, solen på pannan.

ilmio2013_2

Gänget som lyssnade på Death Hawks.

ved2_ilmio

Ved, ett svenskt band. När vi såg dem insåg vi att vi hade pratat med deras ena perkussionist efter Death Hawks-spelningen. Deras musik går direkt in på min skrivmusiklista.

ilmio2013

En av dekorationerna på området. En enorm drömfångare kanske?

dalindeo_ilmio

Dalindéo. Mycket dansant och jazzigt.

Tog förstås massor av mer bilder. Några till finns på Flickr.

Det här blir väl min enda festival i sommar. Jag brukar ju inte ens gå på festivaler så det är mycket, haha.

Men en sak slutar aldrig att förbrylla mig: hur kommer det sig att det är så få kvinnor som spelar i band? Såg en kvinnlig perkussionist i Mama Longhorn, och sedan fanns det 2-3 kvinnliga sångare på festivalen (singer songwriters kanske), som vi inte lyckades gå och se (det var massor av parallella scener igång hela tiden). I pop/rock-världen verkar det fortfarande vara männens roll att spela instrument och kvinnornas att på sin höjd sjunga. Varför är det så? Det är väldigt fint att det finns en levande musikscen, men är det så här ojämlikt i alla sammanhang? Tycker bara att det är så absurt att det är så.

2 thoughts on “Ilmiö-festivalen

  1. Fina musiktips! Det där med banden beror även litegrann på hur mycket de som bokar in spelningar till festivaler anstränger sig, har jag förstått.

    • Jo så kan det nog vara. Det fanns som sagt också en del intressanta kvinnliga artister på plats, som jag inte hittade fram till dock, men ska kolla in en av dem på Spotify på nytt i varje fall. En mycket spännande mörk röst hade hon (hon spelade så tidigt på lördag att vi inte hunnit dit ännu): Aino Venna hette hon!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s