Det anorektiska idealet

Jag läser inte så mycket mode- eller damtidningar mer. Var nog storkonsument av Vogue på 90-talet pga är intresserad av mode. Men har alltid varit väldigt ambivalent till det smala skönhetsidealet. Jag tycker nämligen inte själv att extrem smalhet är tilltalande, men samtidigt när man ser alla dessa retuscherade modeller med ben som kvistar kan man inte låta bli att förstå att detta är det skönhetsideal som är rådande – att man borde sträva efter detta och ser man inte ut så här är man fel. Visst, det finns människor som är smala utan att de bantar eller svälter sig, vi är olika byggda, och jag vill inte alls skuldbelägga någon enskild individ. Men däremot så tycker jag att extrem smalhet som ideal är väldigt problematiskt, och det är jag förstås inte ensam om.

Nu blev jag påmind om idealet igen i Facebook. Jag anmälde att jag tyckte den här reklamen var stötande och blockerade den (man kan gå upp på pilen till höger av en reklam och gömma den, och då frågar fb varför):

anareklam

Jag tycker att den här personens kropp visar tecken på ohälsosam smalhet och överdriven träning. Hon verkar inte ha något fett på kroppen alls. Kvinnor som inte har fett på kroppen kommer att få hälsoproblem. Det här är inte en bild som man behöver se för att motiveras att t.ex. motionera eller äta nyttigt. Jag vill inte egentligen fortsätta sprida den här bilden genom att ha den på bloggen, men ett inlägg utan bild skulle väl vara poänglöst.

Visst det finns vissa idrottare som får den här typens kroppar då de tränar hårt, t.ex. maratonlöpare osv. (men också inom idrottsvärlden finns ibland osund fixering vid kropp och fettprocent). Men den här bilden används här som ett skönhetsideal, som något som alla borde sträva efter. Dessutom är man särskilt ute efter att minska fett på magen, denna kvinnlighetens största skam. Så klart är det inte nyttigt att ha massor av bukfett, men den här bilden representerar ett annat extremt tillstånd, som inte heller är bra för människan.

Sen att reklamen finns på en sida som heter ”Äärimmäinen Naisen Terveys”, alltså ”Extrem Kvinnas Hälsa” (väldigt konstig grammatik också i ursprungstexten, svårt att översätta). Extrem, ja… Hälsa? Nej, det här är anapropaganda och den skrämmer mig. För den dyker upp i fb-flödet. Hur många tonårstjejer ser detta och tänker: wow så där ska jag se ut. Vad händer sedan med dem? Jag vet själv hur illa man kunde må som ung kvinna som inte på någon väg kunde passa in i idealet. Jag gick aldrig så långt som systematisk självsvält, men visst hade man perioder då man skulle testa någon diet eller fasta eller liknande.

Fettskräcken och kontrollerandet av kroppen är en social kontroll av kvinnor som finns på ett strukturellt plan, och som sipprar in på det högst personliga planet, t.ex. genom bilder och reklam. Vi sätter vår mentala hälsa, våra pengar och våra krafter på att nå upp till ett sjukt ideal. Vi stoppas från att göra något större och viktigare (t.ex. förändra samhället, skaffa politiskt inflytande, skapa konst osv.) genom att rikta all vår energi på att kontrollera oss själva och se rätt ut, och i värsta fall förstöra våra egna liv.

Nu fanns ju denna reklam i mitt flöde för att jag är kvinna. Jag undrar vilka typers bilder som flimrar förbi i männens flöden? Också män utsätts för överdrivna kroppsideal (som att de alla ska se ut som muskelbyggare, eller så finns det smala asketiska idealet också), så det är inte enbart ett problem för kvinnor. Men mäns hälsa och fertilitet är inte lika beroende av fett som kvinnors. Vissa menar t.ex. att det fettfria idealet är ett tecken på att manlighet är överordnat kvinnlighet i samhället… Fettskräck finns för att misogyni finns alltså. Vad tror ni om det?

3 thoughts on “Det anorektiska idealet

      • Jo! Och man man ju ha gjort henne ännu smalare kring midjan också. Men det är ju i syftet att förstärka det där sjuka idealet. Och sälja produkter på människors längtan att bli smalare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s