Hjärnceller, hjärtslag, cyborger, menskoll

Varit på Aboagoras konferens The Human Machine i dag. Första dagen av tre. Mycket spännande. Först fick vi höra Kevin Warwick (världens första riktiga cyborg) presentera sin experimentella forskning med implantat och att odla hjärnceller i enkla robotar och lära dem att svänga till höger. Sedan var det mera om robotik och själva fenomenets historia och vad som sker i dag. Den tredje programpunkten handlade om en app som som mäter hjärtslag och skapar data om hur mycket folk stressar under dagen, som forskare (bl.a. Mika Pantzar och Veera Mustonen) sedan samlat och försökt analysera. Alf Rehn kom med dagens lustigaste fråga till den presentationen: ”Where is the fucking?”. Eftersom ingen av de som testat hjärtslagsappen rapporterat något om sitt sexliv, som ju faktiskt spelar en viktigt del av människans liv och minsann borde vara kopplat till hjärtfrekvenser. Sen talade Timo Airaksinen om robotar och ”desires” alltså vad vill robotar? Då blev begreppen robot/android/cyborg/avatar analyserade på ett också mycket underhållande och tankeväckande vis.

Jag antecknade frenetiskt. Det mest problematiska var kanske att så stora frågor togs upp hela tiden att diskussionerna med publiken inte riktigt hängde med. Föredragen var alla mycket intressanta, men förstås fanns en del man borde ha förtydligat eller fördjupat. En viss förvirring kände jag av. Det ska bli spännande att se hur det utvecklas imorgon. I varje fall får man mycket mycket input och idéer från många olika håll. Vilket också betyder att jag är helt slut i huvudet nu… Ska se om jag lyckas formulera något vettigt senare i veckan. Eller så blir det bara så att den här händelsen kryper in i mitt eget tänkande och sipprar ut i allt jag skriver i höst.

Ett tema som jag tycker stod ut i dag var den problematiska uppdelningen i fakta och fiktion, som antropologen Kathleen Richardson tog upp i diskussionerna. Att vetenskapen (den rådande diskursen) tror att den inte påverkas av fiktioner (myter, berättelser) t.ex. Jag har funderat mycket på det här med uppfattningen att ”riktig vetenskap” är fri från ideologier t.ex. (detta hävdas ofta när folk kritiserar könsforskning för att vara ideologisk, medan man antar att andra vetenskaper är helt befriade från ideologiska antaganden om samhället). Men det beror på hur brett man definierar ”ideologier”. Lustigt nog är detta temat för min presentation i konferensen nästa vecka. Så nu fick jag ju lite inspiration till den… kanske jag är en intressant idé på spåren trots allt (jag har ju bara tänkt att jag är förvirrad hela förra veckan, kan vara PMS-relaterad förvirring iofs).

Men apropå Alf Rehns fråga om varför det finns så lite sex i app-världen så kom jag på att jag nyligen började använda en app som heter PTracker eller Menskoll (eftersom jag numera kommer ha normal menstruation pga gjorde mig av med hormonspiralen, ursäkta nu för denna privata info, men jag tycker ärligt talat inte att det är så otroligt viktigt att man inte yppar något om detta: preventivmedel är faktiskt ett stort område i de flesta vuxnas liv!). Där kan man lägga in allt från humör, kroppskänningar, sexlivet och förstås mensen. Diskussionen i dag handlade om att kvantifiera och mäta livet, och att det är en stark trend de senaste åren, just tack vare apparna och mobilerna. Majoriteten av dessa appar tycks vara motions- och fitnessrelaterade. Men det är alltså också möjligt att mäta sin menscykel. Och ärligt talat så ser jag inga negativa saker med det alls. Maskinen förutser ju när nästa mens ska komma, och jag behöver inte fundera på det. Skriver man upp sina olika symptom också så börjar man väl också se ett mönster, och fattar varför man blir förvirrad och sur vissa dagar av veckan.

Konferensdiskussionerna fortsätter imorgon. Trots att jag nu råkar vara en sån typ som inte är rädd för teknologins inflytande på våra liv, så betyder det inte att jag slutar tänka kritiskt på det (har t.ex. funderat en del på Instagram igen de senaste dagarna, men sparar det till ett annat inlägg!).

Pust. Detta var ett osedvanligt ostrukturerat inlägg av mig. Men välkommen in i min hjärna så som den ser ut just nu…

2 thoughts on “Hjärnceller, hjärtslag, cyborger, menskoll

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s