Seriösa spel och konstnärliga maskiner

Ska sammanfatta det intressantaste från sista dagen på Aboagora som var igår. För övrigt en helt otrolig dag.

Serious games, vad är det? Kanske man kunde kalla dem seriösa spel på svenska, allvarliga spel, spel som har ett vidare syfte än att ”bara” vara roliga och underhållande, ”chocolate covered broccoli” sa spelforskaren Mia Consalvo.

Alice Della Penna från CRI (Center for Interdisciplinary Research) i Paris presenterade spelet Fold it! som är ett sorts pusselspel där man viker och drar i bitar av proteiner. Spelaren får poäng för att skapa proteiner som använder så lite energi som möjligt, och i vissa fall har alltså spelet faktiskt varit till nytta för forskarna. Jag måste prova det så snabbt jag hinner, det såg kul ut. Och det är förstås gratis!

I samma panel diskuterades alltså hur spelutveckling kan vara en del av forskning. Jaakko Suominen och hans kollegor hade gjort ett kortspel i samband med kurser och undervisning i mediastudier. Spelet hette Off topic och handlade om kommentarfältsbeteende. Mycket underhållande!

Det viktigaste jag fick ut av den här panelen var insikten att spelutveckling dels kan användas som undervisningsmetod (vi ska se när jag lyckas få in det här nästa gång jag har en kurs, ska hålla Genus och konst igen på våren… kanske vi gör ett feministiskt konstspel där, hehe), dels att spel kan vara något som ger forskningsmaterial eller resultat.

För tillfället heter ju min avhandling Stipendiespelet, och varför inte sen göra ett konstfältsspel – vad ska man göra för att bli den mest kända konstnären i fältet? Det har jag redan tänkt på iofs, men nu känns det inte mer som en helt tokig idé. Inte alls (får se om någon annan hinner stjäla idén nu när jag la ut den här – om ni gör den, så kontakta mig om det behövs illustrationer!). Ganska mycket inspiration skulle man säkert få från den här boken. I samband med att jag ställde en fråga om detta fick jag veta av en lärare på Aaltouniversitetet att man på deras mediakonstlinje tänker långt i dessa banor också. Det har t.o.m. kommit ut en mycket intressant doktorsavhandling därifrån nyligen som jag ska kolla in. Det var dessutom väldigt trevligt att prata om det här på pausen med läraren, som också var filmregissör (alltså fatta hur mycket spännande kontakter jag fått på dessa tre dagar). Han sa att sen när jag gjort mitt konstfältsspel så kan jag skicka det till honom.

Apropå kontakter: på lunchen hade jag nog en av de mest spännande diskussioner jag haft på väldigt länge. Ibland kan det bara explodera när sex personer med HELT olika ämnesområden och jobb sätter sig ner och börjar prata om STORA OMÖJLIGA FRÅGOR. Jösses. Det var jag, en poet, en futurist, en antropolog, en filosof och en teknikforskare. En interdisciplinär lunch kan man säga… antropologen gör också trance-musik som hon lovade att hon skulle skicka till mig. Haha!

Programmet efter lunch hette Artistic Machines och började med att Topi Lehtipuu (konstnärlig ledare för Åbo musikfestival) sjöng kulning/kauking alltså en vallsång för att kalla kossor, och redan där var jag ju alldeles tårögd. Sedan talade Martin Gayford om hur David Hockney använder iPad och pekplattor för att göra bilder, och han kom ju in på precis samma saker jag brukar tänka på när jag jobbar med fotografier+Photoshop = it’s all drawing.

martin gayford

En ny insikt fick jag: att rita på en pekplatta innebär ju att man kan rita i mörkret! Det har inte slagit mig förut. Men det var skoj att märka att David Hockney tänker på samma saker som jag när vi gör digitala bilder!

Lite bra citat fick jag uppskrivna i anteckningsboken, som detta:

Every medium has certain possibilities, it has certain limitations. Adapting to the media forces you to be inventive.

Martin förklarade vad David tyckte var intressant med att prova nya medier.

Sedan kom nog vad som var hela konferensens höjdpunkt för mig.

gustavo díaz-jerez

Redan när Gustavo Díaz-Jerez presenterade sitt arbete så blev jag (på riktigt) tårögd av att bara höra om hans idé! Han har alltså skapat ett datorprogram som kan komponera musik på egen hand. Han har lärt programmet vissa regler om hur modern konstmusik ska byggas upp. Sedan börjar Iamus Computer skapa slumpmässiga kompositioner, och en sorts evolutionär process har programmerats in så att de stycken som är möjliga att spela på valda instrument ”överlever”. Sedan spelade Gustavo ett stycke som hette Colossus (människor namngav styckena).

Det låter så här:

Som Ben från Enhörningen sedan sa i en kommentar: detta är artificiell intelligens som kan skapa musik. Jag tror att min hjärna imploderade av det här. Alla idéer som jag får av detta. Och hur den här idén sammanfaller med sådant som jag redan tänkt i skrivandet.

Ja, det var rätt spännande hur otroligt starkt berörd jag blev av Gustavos arbete. Det var inte bara musiken, utan det var som om jag först nu på riktigt fattade vad artificiell intelligens kan vara. Det har inte varit så tydligt för mig förut.

Och dessutom så påminns jag ju igen av hur viktig musik också är för mig. Musik och dans är faktiskt de konstformer som så gott som alltid berör mig starkast (starkare än bilder faktiskt). Det är väl något med hur de går rakt in i kroppen och är kroppen på ett mer påtagligt sätt än det överbelastade synsinnet…

Det här var nu bara en kort resumé. Jag kommer säkert att återkomma till många andra saker jag upplevde och hörde under Aboagoras tre dagar. Till exempel Mia Consalvos föredrag om avatarer och spelardeltagande. Också mycket spännande. Men jag återkommer!

En till observation bara. Under hela konferensen åt vi i hus Lindman och de hade väldigt god lunch där. Men jag kunde knappt äta något alls. Det här händer ibland när jag är på väldigt socialt stimulerande platser (samma sak var det på debutantseminariet, måste skippa middagar där för klarade inte av att äta). Det är också ett fenomen som dyker upp när jag är förälskad. Så att få vara på den här konferensen var som att bli förälskad. Det var så min kropp tolkade det.

Underbart.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s