Skrivstilar

Pratade med Mia över lunch nyss och hon var lite förvånad över hur jag beskriver min skrivstil i bloggutmaningen.
Tror att jag menade främst hur jag skriver på bloggen. Eller så var jag överdrivet självkritisk… Har ju olika skrivstilar beroende på publiceringsform. Men så beror det på hur mycket texten redigerats. Pratigheten slipar jag ju oftast bort.
Här kommer ett nytt försök, och nu i mer positiv anda.
Journalistisk skrivstil: finurlig, påhittig, personlig.
Akademisk skrivstil: tydlig, kommunicerande, engagerad.
Litterär skrivstil: ekonomisk, kännande, fantasifull.
Dagboksskrivstil: passionerad, spretig, manisk.
Har ni också olika skrivstilar? På vilket sätt reflekterar skrivstilen era personligheter? För jag ser väldigt mycket av mig själv i all text jag producerar… klarar inte av att vara ”opersonlig”. Hatar torra, tråkiga texter. Tråkighet är nog den värsta synden för mig (därför har det väl tagit 9 år för mig att hitta ett sätt att skriva akademiskt som jag kan vara bekväm med, och ännu har jag förstås inte hittat ”rätt”)

4 thoughts on “Skrivstilar

  1. Det där var betydligt mer förklarande, vad bra att jag frågade.
    Och jo, som ovan, eg. heter det ju stilistik. Eller berättarröst kunde man också tala om för att beskriva vilken stil, ton man använder i text.

  2. Dels har man sin egen stil, sin språdräkt eller vad man nu vill kalla det. Det som på nåt sätt är grundläggande utifrån ens personlighet.
    Men utöver det så anpassar man ju skrivsättet så det passar till innehållet och syftet med det skrivna!
    Enklaste exemplet: man skriver inte barnbok på samma sätt som man skriver en vuxenbok.
    Och självklart – tycker jag det är – att man anpassar sig såväl till tid, plats, social miljö osv osv, som till det ska passa till innehållet i sig. Även layouten på ens text tycker jag ska passa till innehållet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s