Tarmnytt

Varit lite extra nervös under veckan pga skulle få veta vad som fanns i min tunntarm i dag kl 9.30. Man föreställer ju sig det ena och det andra och inne i huvudet pågår en kamp mellan ”ingen idé att oroa sig” och ”tänk om”.

Men min tunntarm visade sig vara helt normal. Där fanns inga sådana spår som Crohns lämnar efter sig. Däremot har mitt kalprotektinvärde ökat ytterligare. Men doktorn tyckte att vi testar med att bara höja doseringen på den medicinen jag redan äter. Bra, så slipper man börja experimentera med nya läkemedel. Så vi får se i november igen sen om värdet har sjunkit då.

Men jag funderade på detta med kalprotektinvärdet som tydligen är en indikator på inflammationer som är på väg, eller sprider sig. Det är hemskt märkligt för jag mår alltså alldeles prima. Men i juli-augusti brukar min mage bli lite oroligare än normalt. Men fortfarande har jag eller läkaren alltså ingen aning om varför det där värdet stigit nu.

Det är smått störande att inte få reda på orsaker.

Jag tänker som så: jag lever en rätt lycklig livstil för tillfället. Det mesta är bra. Jag är inte så värst stressad, även om avhandlingen förstås gnager på kroppen hela tiden; även om det ekonomiska förstås inte är långsiktigt tryggat (jag är ju snuttjobbare). Men allt annat är så himla bra. Alla mina viktigaste mänskliga förhållanden är underbart bra. Funderar på om det är den lyckan som liksom håller mig frisk? Att något knackar i magen, den där sjukdomen som gör att kroppen attackerar sig själv, men att den hållits på mattan dels pga ett lyckligt, ”välordnat” liv?

Hursomhelst, ska äta 8 piller per dag nu då, istället för 4. No biggie. Livet fortsätter.

2 thoughts on “Tarmnytt

 1. Det första jag kom att tänka på när jag läste, var: födoämnesallergi!
  Det är minsann långt ifrån alltid som läkare ser och kan sådana saker. De tror bara på prover hit och dit men allt syns inte på prover. Och så är det mediciner som gäller – vilka kan lindra sympom (i bästa fall) men sokm inte tar bort orsaken till problemen.

  Vad gäller Celiaki – glutenintolerans – så gör man ju efter hur cilierna i tunntarmen ser ut, men man bör även kolla allmänstillståndet. En ”riktig” celiaki gör ju att näringen inte kan tas upp som den ska, och det visar sig då i allmäna dåliga värden. Men detta gäller i allmänhet framför allt barn. Det är heller inte alltid att det syns på tarmslemhinnan att man har en celiaki, ibland kan det synas på ett blodprov redan innan det syns i tarmen.
  Där får man egentligen prova sig fram. Jag tål inte vete eller annat med gluten i, men det syntes aldrig på några prover. Men jag litar där mer till mina egna observationer och inte på ett prov hos doktorn.
  Och så ska man veta, att en celiaki som bryter ut vid vuxen ålder sällan ger lika dramatiska symptom som när ett barn föds med det

  Mejeriprodukter är en annan sak som är vanligt att man inte tål, och samma sak där egentligen. Och besvären kan yttra sig på olika sätt beroende på individen. Men oftast är det ju frågan om diverse magbesvär men kan också mycket väl ge utslag på huden. Det finns ett samband mellan mjölkprodukter och psoriasis, t.ex.

  Men eftersom du längre ner i texten skriver att det är värre under de båda sommarmånaderna, så funderar jag vidare här. Finns det något du äter mer av då än under övriga tiden på året? Jordgubbar?

  Nu ser jag kanske ensidigt på det här, men det är för att jag så många gånger sett just sambandet mellan det man äter och de sjukdomsyttringar som man kan få. Inte minst inom min egen familj.
  Och som du förstår så är jag motståndare till mediciner med mindre de verkligen behövs och inga andra alternativ finns, däremot tänker jag inte uppmana dig till att sluta med dem, för det är inte min sak att bestämma något sådant. Kan bara säga att jag själv i första hand hade sett över min kosthållning – vilket jag har gjort också! :D

  Hoppas i alla fall att det löser sig.

 2. Tack för ditt engagemang :)
  Jag har haft diagnosen Ulcerös colit sedan år 2002, och före jag var på den första koloskopin så testade jag förstås att utesluta olika födoämnen, men inget hade effekt. Det var ganska tydligt då 2002 att jag hade UC (svullen, sårig, blodig tjocktarm) och har ätit en medicin (asacol) sedan dess som hållit inflammationen borta nästan totalt. Jag har i princip inte haft ett enda skov på elva år. Ibland blir magen lite orolig just i augusti, men jag misstänker att i mitt fall handlar det mer om emotionella saker, alltså stress och andra omställningar i livet.

  Emellanåt testar jag att vara mjölk- och glutenfri, men jag har inte märkt av någon skillnad alls (provade detta i 2 månader förra året). Dels kan det ju bero på att medicinen ändå håller alla symptom borta. Men nu har jag alltså ätit minimidos på medicinen så gott som hela tiden, och läkaren misstänkte att jag helt enkelt har för liten dos och därför är detta kalprotektinvärde högre.

  Men som sagt så vet de inget om vilka födoämnen som skulle kunna vara dåliga för mig, och det är hemskt svårt att testa sig fram med det också eftersom jag inte har symptom. Samtidigt måste jag avväga hur besvärligt det är med dieter mot att ta en medicin som inte ger mig några biverkningar alls och som jag t.ex. kunnat äta genom båda min graviditeter. En rätt mild medicin alltså. Ändå vågar jag inte sluta med den, för vill verkligen inte få ett likadant skov som för elva år sedan, det var hemskt. Plus att det är väldigt dåligt för hälsan i allmänhet att ha en inflammation, ökar cancerrisken osv.

  Så min plan nu är att öka dosen och se om det har någon effekt. Om inte så tänker jag prova att stryka bort gluten och mejeriprodukter igen. Iofs så undviker jag att äta detta i stora mängder redan nu…

  Och om jag äter något speciellt i juli-aug… jag tror inte det. Äter nästan samma mat hela tiden. Lite mer bär på sommaren förstås (men t.ex. blåbär lär vara bra för UC-magar). Hudutslag har jag inte mycket av, men är typiskt atopisk och torr om vintrarna…

  Långt svar :D men det är problematiska grejer detta. Har tarmproblemen i generna också tyvärr för har två nära familjemedlemmar i de äldre generationerna som också lidit av dessa grejer…

  Men jag har haft extrem tur som har klarat mig med så lite problem de senaste åren + att jag från början fick en medicin som funkade direkt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s