Vill de vara monster?

Jag borde inte läsa nyheter när jag försöker skriva märker jag, för blir så engagerad ibland och det tar tid. Samtidigt är det ändå hemskt viktigt tycker jag att ha koll på vad som händer i världen. Och att på något vis delta.

De senaste dagarna har t.ex. fallet där sex pojkar friats från ett våldtäktsåtal cirkulerat på fb, många arga röster om det. Jag tycker självfallet också att det är helt sjukt. Det som jag sedan tänkt är hur man kan förebygga att det överhuvudtaget händer.

Tala med era söner, säger många. Hellre än att det alltid ska vara flickor som ska akta sig. Det är helt rätt tänkt. Det är i pojkars umgängeskultur (men också i kulturen som helhet, också flickor tänker i våldtäktskulturens banor) problemen finns om de har fått för sig att det alls är ok att våldföra sig på någon som sagt nej. Och jag tänker vidare. I ett blogginlägg av en polis kommer det fram hur några av pojkarna uttryckte stor ånger och ångest i förhören. Inte för att alls förminska flickans lidande, men det är också en tragedi för dessa pojkar: eller de borde alla uppleva stor skuld för vad de gjort i varje fall. Och det är knappast en bra sak för deras psyken att leva med att ha begått det här brottet, och man vill ju gärna att de inte fortsätter begå liknande handlingar. Att de dessutom sedan frias… mycket motstridiga budskap till dem från samhället.

Så jag tänker, tala med era söner, också för deras egen skull. Vill de verkligen vara monster? Man kan tänka sig hur vissa kände ett tvång att delta, pga grupptryck, pga den kultur de är fast i. Och att ingen i det här fallet vågade säga ifrån. Säga stopp – nu håller det på att bli fel.

Vi behöver tala med våra söner, så att de förstår vad en sådan situation innebär, och att man kan vara den som vänder på det. Den som också säger nej, precis som flickan sa nej.

Det var bara det jag kom att tänka på om den här saken. Sedan hoppas jag att protesterna på nätet har någon effekt. Det är i varje fall bra att detta diskuteras.

3 thoughts on “Vill de vara monster?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s