Bra, dåligt?

Trodde att ett av styckena jag redigerar i dag skulle vara en samling skräp, men inte var det så illa. Mycket onödigt refererande till samma sekundärkälla visst, men jag hade faktiskt tänkt allt möjligt intressant själv också. Konstigt att man ofta underskattar sin text när man inte aktivt skriver på den.

Det här med att värdera vad man håller på med tycker jag är väldigt svårt. Å ena sidan måste man strunta i att fundera på om det är bra eller dåligt för att alls klara av att skriva utan att få prestationsångest. Å andra sidan måste man hela tiden ta ett steg tillbaka och fundera på kvaliteten. För det finns ingen poäng med att skriva avhandling om den sen inte godkänns. Det är jobbigt tycker jag. Att inte riktigt veta vad som är bra eller dåligt.

Men man får bara lov att lita på sitt eget omdöme. Och sen när någon annan läser det får man hoppas att man också kan lita på den personens omdöme. Jag har nog fått alla möjliga kommentarer för det jag skrivit i forskningsväg av olika personer under alla dessa år, ibland konstruktiva och ofta inte så konstruktiva; det finns vissa personer som jag fått den absolut bästa feedbacken av och då har den inte varit ”snäll” utan tvärtom är det en självsäker men ödmjuk kritik som går rakt på sak och ställer frågor åt mig som blottlägger mina lapsusar. Det är ”bra kritik”. Men det är väl en del av det här också att lära sig att handskas med den ”dåliga kritiken”*.

Just nu har jag ingen lust alls att skicka ut text åt andra att läsa. Känns som om jag fortfarande är inne i en fas där jag måste få jobba i fred. Har inte tillräckligt med energi att gå in i hela den där processen av växelverkan som krävs när man ska ta emot feedback.

Sitter hemma och jobbar den här förmiddagen, för vill inte släpa mina näsbakterier till jobbet. Och senare i dag åker vi till mina föräldrar, och där ska jag äta och sova och ta det lugnt (och kan inte blogga då heller). Det är nog bara bra.

*Det här är dålig kritik/feedback: kritikern går in på språkdetaljer i ett för tidigt skede och ser inte helheter (det här gäller om man behandlar en text under en längre tid), kritikern har brist på kunskap men vet inte själv om det eller erkänner det inte, kritikern säger ingenting om något är bra och reagerar bara när något är dåligt, kritikern har bestämda åsikter om hur det ska vara utan att vara självkritisk, kritikern har förväntningar av texten och klarar inte av att se texten för vad den är utan förblindas av sina förväntningar, kritikern har åsikter om skribenten och klarar inte av att vara saklig, kritikern ser pessimistiskt på textens utvecklingsmöjligheter… ja listan kan göras lång… den som kommer på mer exempel på dålig kritik får gärna kommentera. Så kan vi sammanställa allt och skriva en hel bok om det: Hur man inte ger bra feedback på texter, kan den heta.

2 thoughts on “Bra, dåligt?

  1. Alltså argh sitter på Pic Nic och försöker övertala mig själv att läsa den sista sidan av en artikel jag ska lämna in i dag. Vill. Inte. Veta. Jobbig den här sista fasen när jag måste läsa min egen text kritiskt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s