Jobbigt

I dag har jag haft känslan av att jag inte orkar med allt möjligt som jag borde göra. Att jag missar saker och försummar saker. Kommer på sådant som jag glömt att fixa, saker som jag inte hämtat, uppgifter jag inte gjort. Och samtidigt stör det mig så mycket att jag inte kan fokusera på skrivandet. Idiotiskt. Men man måste ju dra lite gränser ibland, måste slarva med vissa saker för att kunna lägga mer energi på andra.

Prokrastinerade framför nobelsändningen i en timme. Det var på något vis tröstande att höra om Alice Munros inställning till media: hon är tydligen extremt skygg och det är svårt att få tag på henne. Det låter ju himmelskt att kunna dra sådana gränser. Och att hon skriver långsamt. Jag känner mig väldigt långsam och ineffektiv idag, men kanske det är okej. Kanske det inte är så farligt.

Men nu känner jag mig gnällig.

Jobbar hemma på eftermiddagen, för glömde att ta med mina antibiotikapiller till jobbet så måste åka hem för att ta en mitt på dagen. Och utanför fönstret ser jag byggjobbarna gräva i grannens infart. De håller på att förnya elledningar och de där grå elskåpen i vårt kvarter.

Plötsligt ser jag att det är två killar där ute. En som kör grävskopa, en annan som står bredvid med en spade. Och det slår mig att de ser förvillande lika ut. Som tvillingar. Jag känner igen utseendet på den ena (eller är de alltså två?), för han har jobbat utanför vårt hus på vår gata i en månad nu. Och jag har flera gånger tänkt att han nog har ett jobbigare jobb än jag. Det regnar ute och de måste jobba fysiskt. De börjar klockan sju på morgonen.

Eller vems jobb är jobbigare? Här har jag suttit och våndats över att jag är långsam och ofokuserad. Det känns överprivilegierat och gnälligt. Eller nedvärderar jag bara tankearbete nu? Vems jobb är mer värt? De har troligen högre lön än jag ändå (jag har alltså en löjligt liten lön i förhållande till hur högt utbildad jag är; doktorandprogrammet jag är med i nu har en fast lön, som ett stipendium ungefär, och den går inte att justera uppåt enligt kollektivavtalens prestationsnivåer osv.).

Tittar noggrannare på dem nu. De har precis samma klädsel förstås, neongula och mörkblå byggjobbarkläder. Men de är inte helt likadana i ansiktet, men mycket nära. Samma hårfärg. Samma mustasch. De kunde vara bröder. Underligt.

Jag har en timme tid kvar att jobba på min text. Så bäst att ta tillvara på den tiden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s