Fantastika2013/Swecon-rapport

Jag dök alltså upp på Swecon på lördag förmiddag.* Och redan i bussen till Sickla sprang jag in i en annan författare (som frågade mig var Dieselverkstaden var), Susanna Nissinen som nyligen debuterat med Tom och den blå fågeln (för övrigt en bok jag ska läsa åt sonen bara jag lägger tassarna på den). Tillsammans hittade vi fram och Susanna introducerade mig till Stefan Hagel och dessutom stötte vi på Fredrik Persson (hans författarblogg), som jag alltså redan kände via Twitter. Jag kom alltså in i svängarna från första stund.

Den första programpunkten jag såg var Worldbuilding in written stories med Michael Cobley, John Meaney och Jo Walton. Det var särskilt intressant att höra hur de hade kommit fram till olika idéer och hur de tänkte kring skrivprocessen. I vilken ordning bygger man värld och handling osv. Jo Walton fokuserar på karaktärerna, och då måste man känna till världen eftersom den alltid finns i och påverkar karaktärerna. Jag har läst Among others och jag tycker att Waltons sätt att skriva nog lyser igenom i den. Efter panelen blev jag också rätt nyfiken på John Meaney som jag inte kände till från förut.

Jag, Susanna, Stefan och Fredrik gick på lunch efteråt och mötte dessutom Karin Waller från SF-bokhandeln i Malmö och skräckförfattaren Jenny Milewski och vi hade ett väldigt roligt och givande samtal om skräck i böcker och film. Nästan som en egen liten programpunkt, fast helt spontan. Mycket skoj.

Sedan såg jag How do you make a plot med Hannele Mikaela Taivassalo, Michael Cobley och Jo Walton. Här var det spännande att se hur olika de såg på handling/intrig och hur mycket de planerar i förväg. Mikaela och Jo var rätt lika i sin inställning att det mer är en vision som styr, och att de inte gillar att veta allt i förväg. Michael var mer av en planerare. Det var bra att det fanns skillnader i deras förhållningssätt för i kontrasterna blev diskussionen väldigt intressant.

Efter det här pratade vi finlandssvenska författare ihop oss lite inför vår egen panel. Men före den hann jag se Steampunkpanelen med Nene Ormes, Anna Davour och Lavie Tidhar. Jag har haft en ganska vag uppfattning av vad steampunk är, men vet nu mycket mer. Eller vissa saker bekräftades och andra saker var nytt. Det var lite lustigt att Tidhar hade en så avog inställning till genren trots att han själv skrivit i den. Hans diskussionsstil var kanske lite polemisk och självironisk.

Swecon2013_steampunk

Steampunkpanelen

Jag var alltså själv med i panelen Finlandssvensk fantastik och tyckte att den gick riktigt bra. Johan Anglemark som modererade hade bra frågor och var lyhörd och diskussionen flöt på bra. Och Maria fick en chans att avslöja sin stora fina nyhet. Fick också bra feedback av folk i publiken efteråt, så det gick nog fint. Det var också väldigt roligt att få vara med i programmet.

Senare på kvällen såg jag Fantasy och sf för ungdomar (Elin Holmerin, Maths Claesson, Peter Ekberg, Maria Turtschaninoff, Eva Holmqvist) och det var en väldigt intressant samling av panelister. Igen hade de lite olika inställningar och områden som kontrasterade varandra. Efteråt var jag tvungen att gå fram till Peter och säga att vi har läst hans bok Tänk själv hemma och att sonen gillar den. Peter har skrivit flera böcker om rymden och robotar, så nästa gång jag går till biblioteket så vet jag vad jag ska leta efter. Har ju precis efterlyst den här typens teman!

Vi hade ännu en stunds signering på kvällen, men jag drog mig tillbaka lite efter åtta för att hinna vila upp mig inför nästa dag. Lite synd att missa en del festande, men sömnen var nog också väldigt bra att få.

På söndag såg jag intervjun med Karin Tidbeck. Och hon är nog fantastiskt intressant och rolig att lyssna på. Intervjufrågorna var i vissa fall lite märkliga, men bara Karin fick prata så löste det sig.

Panelen om Where did all the female sf writers go? var i obalans, och det var ganska frustrerande att lyssna på. Temat är ju förstås laddat men man kunde ha fått mycket mer ut av det om diskussionen hållits på en sakligare och mer allmän nivå. Till exempel är det mycket svårt att jämföra den engelskspråkiga bokmarknaden med den nordiska i det här fallet (bland oss finlandssvenska författare, som getts ut av samma förlag, är ju frågan snarast var är de manliga sf-författarna? Eller varför klassificeras inte vissa manliga författares verk som fantastik trots att de innehåller sådana inslag…). Och det skulle också ha hjälpt om inte en panelist hade känt ett behov av att inta en försvarsposition direkt i början (åh, jag är skurken här nu and you want to cut off my balls). Det var faktiskt helt onödigt, ingen ville klippa av några kroppsdelar.

sweconpanel_femalewriters

Female writers-panelen: John Berlyne, Karin Tidbeck, Mia Franck, Ian Sales, Jo Walton, Jukka Halme (M)

Det sista jag såg på söndag var Hur gör djur? och det var en passligt lättsam avslutning på Swecon för min del. Eller lättsam… vi fick ju se rätt hårresande bilder på konstiga djur och deras konstiga kroppsdelar. Mycket roligt och inspirerande i varje fall. I mitt ena skrivprojekt har jag med ganska mycket djur och t.ex. svampar och sporer som orsakar det ena och det andra, så jag fick faktiskt matnyttig information här.

Innan jag gick till båten hängde jag med lite mer spännande SF-folk och egentligen hade ju jag, Mia och Mikaela ännu ett båtcon kvar, där jag bland annat åt den klassiska rätten köttbullar med mos och lingonsylt och grät av skratt i hytten.

Sammanfattningsvis en mycket givande helg. Fick träffa supertrevliga människor, fick nya kontakter, nya projekt som jag engagerats i. Det kunde ju inte ha blivit bättre.

*Det blir inte mycket foton i det här inlägget för min mobil tar så dåliga bilder från långt håll på människor på scen.

4 thoughts on “Fantastika2013/Swecon-rapport

  1. Tack! Efter att ha läst såväl din som Mias och Marias rapporter känns det nästan som om jag varit på conen. Nästa år skall jag igen försöka åka på Swecon.

    Men före det blir det ju Åcon med Karen Lord som hedersgäst. Ta med familjen och kom till Mariehamn! http://acon7.wordpress.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s