Litterär lördag

Lilla bokmässan var riktigt mysig. Sålde några böcker och snackade med en hel massa intressanta människor. Det är alltid mycket givande att prata med de andra åboländska författarna, och dessutom lära känna nya.

Så här hade jag ställt upp mitt lilla hörn:

minibokmässan

Passade på att ha minikonstutställning samtidigt med en av illustrationerna ur boken tryckt och inramad.

Det var intressant att höra fyra författare hålla presentationer också. Först ute var Pia Heikkilä som skrivit en bok om Anna Bondestam, en av de få finlandssvenska författare under 1900-talet med arbetarklassbakgrund. Hon var också bland de första som skrev om finska inbördeskrigets händelser 1918 i skönlitterär form.

Sedan fick vi höra Henrik Jansson som berättade som sin 14:nde bok Nyckelroman. Det skojigaste var nog när Henrik beskrev förhållandet till den bok man för tillfället skriver på som förhållandet till en älskarinna. Jag har inte så mycket erfarenheter av att ha älskarinnor, men visst, det är något speciellt och lite farligt man bygger upp när man dyker in i skrivandet. Det är ett sorts förhållande som ibland kan uppfattas som lite skamligt kanske (man stjäl tid av andra för att få skriva: egoistiskt?).

Liisa Mendelin berättade om antologin En liten skillnad. Även om den handlar om att vara kristen i dag så tyckte jag att texterna verkade spännande. Trots att jag själv inte hör till kyrkan så känner jag många som gör det, och personligen tycker jag det är bra att ha vänner och bekanta med lite olika livsåskådningar, så att man inte bara rör sig i en och samma lilla bubbla där alla har samma åsikter om allt. För mig skulle den här boken säkert öppna upp för både det främmande och bekanta i min egen kultur.

Till sist pratade min förlagskollega Patrik Berghäll som sin pinfärska bok I fjärrpatrullerna. Den baserar sig på intervjuer med Karl-Johan Norrgård som var med i patruller med avdelning Kuismanen 1941-1944. Deras upplevelser lät så spännande så jag måste köpa boken direkt, även om krigshistoria inte direkt är något jag vanligtvis läser. Men Patrik beskrev mycket bra hur otroligt fysiskt ansträngande dessa färder i vildmarken var, och det här fascinerar nog mig i varje fall.

En mycket lyckad litterär lördag alltså!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s