Vad konstverk kan göra för oss

Läste SvD:s recension av The Goldfinch (eller Steglitsan i svensk översättning), och slutet både provocerar och inspirerar mig:

Och i en tid när varken konstkritiken eller konstvetenskapen längre befattar sig med vad konstverk kan göra för oss – att de gör verklig skillnad och förmår gripa in i våra liv – då blir i stället de poeter, essäister och romanförfattare som gestaltar konstens vidunderliga kraft desto mer oumbärliga. En sådan författare är Donna Tartt.

Beställde boken förra veckan. Och nu kan jag knappt bärga mig! Läste The Secret History för inte så hemskt länge sedan, och tyckte nog om den, även om det där lite elitistiska/lillgamla draget i den kändes löjligt (men kanske det gjorde det för att man kände igen sin egen tonår i den?). Har inte läst Tartts andra bok.

Till citatet alltså. Det fascinerar mig, eftersom jag nu är utbildad konstvetare. Skrivs det faktiskt inte om hur konstverk kan göra skillnad? Jag förstår vad recensenten är ute efter, det där distanserade greppet, att man inte ska överdriva objektens betydelse, och att allt ses som socialt konstruerat. Men samtidigt så har jag nog på sistone sett försök att gå emot detta i t.ex. den nymaterialistiska forskningen. Alltså att man intresserar sig för hur konst som materiella OCH symbolbärande objekt och fenomen formar människor genom de sätt vi interagerar med dem (eller intra-agerar som Karen Barad skulle säga). Om det recensenten skriver om konstkritik stämmer vet jag inte, för ärligt talat orkar jag inte läsa (bild)konstkritik, så har ingen koll heller.

Men däremot så blir jag glad över att recensenten ser möjligheter att tänka på konstens kraft i mer litterärt skrivande. Det har jag ju själv gjort, men i barn- och ungdomsfantasyform. Håller dessutom med om att t.ex. poesi har helt andra möjligheter att skapa förståelse för konst än den torra konstvetenskapliga texten. Men samtidigt skulle jag inte heller vilja separera de här två ”genrerna” eller sätten att uttrycka sig så radikalt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s