Högskola och motivation

Svenska YLE kör en kampanj just nu vars syfte är att granska högskoleutbildningen (på svenska) i Finland. Det är ju förstås intressant för mig som är både forskarstuderande och föreläsare med jämna mellanrum.

När vi har personalmöten på min institution så diskuterar vi väldigt ofta olika problem som vi upplever med universitetet. Ett av dem är det här med motivation som Olav tar upp här. I konstvetenskap har det redan länge varit svårt att få mycket sökande, och det är bara några enstaka studenter som är motiverade redan i början. Vissa vaknar upp under eller efter första året, men med det väldigt låga studentantal som vi har på ÅA för tillfället finns det inte riktigt utrymme för en enda som faller av.

Konstvetenskap är helt enkelt inte ett särskilt trendigt ämne, men samtidigt finns det många som ändå intresserar sig för konst. Det är paradoxalt. Problemen har säkert mycket att göra med den allmänna trenden att humaniora värderas lågt. Folk tror att man blir arbetslös om man studerar ett humanistiskt ämne. Men faktum är att HF har ett väldigt lågt antal arbetslösa alumner. Och inom konstvetenskap får så gott som alla jobb, många inom museibranschen. Så man skolar sig verkligen inte alls för arbetslöshet eller ett jobb i ”korvkiosken” som någon kommenterade till en av YLEs artiklar.

Hela diskussionen känns märklig när man själv gått igenom utbildningen. Snart är jag dessutom så långt utbildad som det bara går (om jag nu inte får psykbryt och inte klarar av att redigera avhandlingen i december). Jag kan bara säga att även om min största önskan som 20-åring var att gå en utbildning i bildkonst (fast jag t.o.m. hoppade av en som jag upplevde inte gav tillräckligt mycket) så har jag haft enormt mycket nytta av en humanistisk utbildning. Jag tänker ju jobba som författare och illustratör i framtiden, eller det har jag ju redan gjort i några år nu. Men den som vill skapa bilder som yrke har enormt mycket nytta av att kunna konsthistoria. Och som lite reklam för HF: det är en perfekt utbildning om man vill jobba med skapande eller skrivande. Tror nästan att alla kulturämnen lämpar sig fint som författarutbildning.

Sen det här med motivationen. Jag försöker sätta mig in i hur det kunde vara att vara 19-20 igen och vara osäker och förvirrad. Men det är svårt, för jag var själv inte särskilt osäker när jag började studera. Jag hade jobbat ett år och haft gott om tid att tänka på vad jag egentligen ville jobba med, och jag bytte utbildning efter första året av studier för att komma mer rätt. Sedan tog jag vad som erbjöds och studerade faktiskt färdigt på 4 år, precis när mitt studiestöd tog slut. Så jag är kanske helt fel person att tala om motivation, för det är och har inte varit ett problem för mig egentligen (sen är mina regelbundna avhandlingsmotivationsneuroser en helt annan sak, men dem har jag ju faktiskt jobbat mig igenom och klarat av).

Så hur fixar man det här? Å ena sidan tycker jag att det måste få finnas utrymme att göra misstag. Att vara tvungen att veta precis vad man ska göra med livet i tonåren är inte helt rimligt. Men å andra sidan finns det vissa resurser i samhället, och det är nu bara den krassa verkligheten att var och en är tvungen att ta ställning till hur den ska klara sig ekonomiskt, och att jobba är ju en förutsättning för det. Men jag tror att alla ungdomar är väldigt medvetna om att de behöver ett jobb. En del verkar bara inte förstå utbildningens roll i att få ett jobb. Det är därför jag har så svårt att förstå omotivationen, man har ju en enorm press på sig att bli utbildad. Är inte det tillräckligt med motivation?

Men det är ju lätt för mig att säga som faktiskt är intresserad av att lära mig nya saker hela tiden, och inte bara för att få jobb, utan för att det är roligt. Det är ett nöje och ett stort privilegium att få utbildning. Tror nog att en del av lösningen på motivationsproblemet är att lyfta fram dessa positiva saker snarare än att tala om tvång och piskor och kriser…

(Nu måste jag ta mig i kragen och fortsätta redigera text. Har inte så stor lust, men tanken att snart få vara färdig är väldigt lockande…)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s